L’hora de la cita és les 9.30 h. Sergi R. Basolí, fundador de Mar a la Vista, i la biòloga marina Júlia Gostischa ens esperen a bord del veler de fusta Ría de Ferrol, encara amarrat al Port Olímpic de Barcelona. Ell és l’artífex del projecte, que organitza sortides a alta mar per albirar cetacis i altres espècies del Mediterrani. Agafem la càmera i ens situem tot esperant divisar una joia: el rorqual comú, el segon animal més gros del món, que a la primavera migra del litoral català.

Les sortides les programen precisament de febrer a juny perquè és quan es produeix aquest procés migratori. També són una bona oportunitat per conèixer la resta de fauna marina resident: espècies com les tortugues i el peix lluna i algun dels altres vuit cetacis que viuen entre les nostres onades. “El més comú del Mediterrani és el dofí ratllat”, explica Gostischa a tots els qui som a bord. També ens dona consells per divisar animals: no apartar la vista de l’horitzó i estar ben atents.

L’aleta d’un peix lluna al mig del mar

Amb les seves indicacions presents i una bona meteorologia, al cap d’una estona ja veiem un primer exemplar de peix lluna. Amb els prismàtics als ulls, la biòloga ens revela que es tracta d’un animal gros, de més d’un metre entre aleta i aleta, que surt a la superfície per cruspir-se barquetes de Sant Pere que troba. Són una mena de meduses formades per diversos éssers vius i que tenen forma de vela. Per ensenyar-nos-ho, en treu una de l’aigua i, un cop acabada l’explicació, la hi retorna.

“La filosofia de Mar a la Vista és compartir la passió pel mar i conscienciar sobre la necessitat de protegir aquest hàbitat“, assenyala Basolí. Segons el seu parer, conèixer de prop l’ecosistema marí és essencial per entendre’l i fer el possible per preservar-lo. Durant hores només veiem un peix lluna més i una tortuga per la cua de l’ull. De balenes i dofins, ni rastre. “Al final el temps no ens ha acompanyat gaire, hi havia molt onatge i això ens ha tret visibilitat”, reconeix el capità.

Júlia Gostischa ens mostra un exemplar de barqueta de Sant Pere

Tres balenes, dofins i un peix lluna en un sol dia d’abril

Malauradament no hem tingut massa sort: “S’ha de respectar. És el món salvatge i no podem enfadar-nos amb les balenes si no volen aparèixer”, reflexiona Basolí. Sí que havien tingut fortuna en les últimes rutes del mes d’abril, com la del dissabte 13. Van albirar tres rorquals comuns, dofins i peixos lluna. Nosaltres no hem assolit l’objectiu, però hem gaudit el passeig amb un veler de fusta tradicional: el Ría de Ferrol, que data de l’any 1949. Cada sortida costa 90 euros per persona i, tot i no veure cetacis, també et permet contemplar la ciutat des de mar endins.

Tres rorquals comuns albirats per Mar a la Vista el 13 d’abril