Els veïns del carrer de la Independència han emprès una campanya de mobilització contra la contaminació i el soroll que provoca el trànsit. Aquesta via s’ha convertit en el principal nexe d’unió en sentit muntanya del Poblenou amb l’Eixample i, des de l’inici de les obres a la plaça de les Glòries, és una opció preferent per a molts conductors que provenen de la Diagonal o la Gran Via. Els veïns, units en la plataforma Prou de Trànsit, reclamen que aquest tram de carrer recuperi la disposició d’anys enrere, amb dos carrils de circulació de cotxes i dos d’aparcament.

La Cristina, que viu en un pis a tocar de la plaça de les Glòries, explica que ha hagut de posar doble vidre. En passar un drap per les lleixes de la finestra, queda palesa l’exposició dels veïns a la contaminació: el drap queda del tot brut

“He posat doble vidre de protecció per evitar el soroll i la pols”

Per evitar respirar fums però també pel soroll del trànsit, els veïns que integren Prou de Trànsit asseguren haver canviat els seus hàbits: “Cal netejar el balcó cada dia i no podem ventilar la casa”, explica l’Anna, que viu al mateix bloc de pisos que el José, que diu haver comptat més d’una seixantena de cotxes aturats al semàfor d’Independència amb Aragó en hora punta.

De dos a quatre carrils

Evolució del carrer d'Independència
Imatges de Google Street View

Una ullada a l’eina Google Street View permet veure com ha evolucionat la configuració del carrer en els darrers anys. Si actualment hi ha quatre carrils, l’any 2017 n’hi havia tres per a la circulació de cotxes i un d’aparcament al costat Besòs. Una mica més enllà, l’any 2012 cap enrere, hi trobem una altra diferència: llavors hi havia dos carrils de circulació i dos per aparcar.

Mira l’entrevista amb Paula de Benito, membre de la plataforma Prou de Trànsit