La Guàrdia Urbana ha identificat una conducta de risc en el col·lectiu de transportistes a la ciutat: l’any passat, el 77 % dels positius en els controls de drogues eren transportistes. Per això s’estan fent tests específics a aquest col·lectiu i el resultat confirma la hipòtesi de la Divisió de Trànsit de la policia local. En el darrer control, realitzat aquest dilluns a la Zona Franca, un de cada quatre transportistes no va passar la prova.

En un matí, els agents van fer un total de 38 proves de drogues i 10 van ser positives (sis en cànnabis, tres en cocaïna i una més en amfetamines). En canvi, el percentatge de positius pel que fa a les proves d’alcoholèmia és mínim, un positiu per 42 proves d’alcoholèmia.

Desconeixement sobre el temps de metabolització de les drogues

L’explicació, segons la Guàrdia Urbana, és que els conductors no són conscients que les substàncies estupefaents poden tardar dies a eliminar-se del cos, ni tampoc que, si es detecta a l’organisme, els efectes sobre la conducció continuen. Segons l’intendent de la Divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, existeix una cultura de l’alcohol molt estesa i arrelada en la nostra societat i, en canvi, hi ha un gran desconeixement sobre la metabolització de les drogues.

“Quan es consumeix alcohol, l’endemà els efectes sobre el cos han desaparegut. Per això, un conductor pot beure durant el cap de setmana i dilluns començar la jornada de feina sense cap conseqüència. Però si consumeix cànnabis o cocaïna durant el cap de setmana, dilluns encara donarà positiu.”

Reyner insisteix que si es detecta droga a l’organisme, els efectes sobre la conducció continuen, i que, per tant, aquests conductors no poden circular.  El 90 % dels accidents que es produeixen a la ciutat són per un factor humà.

“Un transportista pot conduir una màquina que pot arribar a pesar 2 tones. Per fer-ho ha d’estar en les millors condicions, perquè qualsevol errada pot tenir unes conseqüències gravíssimes.”

Cànnabis i cocaïna, les drogues més detectades

En els controls de drogues es comprova la presència a l’organisme d’opiacis, metamfetamines, marihuana i amfetamines. Les substàncies més detectades en els positius són en primer lloc, el cànnabis o marihuana, i, en segon, la cocaïna. Els efectes són molt diferents: mentre que la cocaïna crea una sensació d’eufòria que pot derivar en una conducció temerària, el cànnabis produeix una relaxació que disminueix la capacitat de reacció del conductor.

Sis punts menys i 1.000 euros de multa

El conductor que no supera un control de drogues s’enfronta a una multa de 1.000 euros i la pèrdua de sis punts del carnet. A banda, la jornada del transportista s’acaba en el moment en què dona positiu i el vehicle queda immobilitzat.

La Guàrdia Urbana fa controls de drogues i alcoholèmia diaris i també campanyes especials en dates clau com les festes de Nadal. Els dispositius adreçats al col·lectius de transportistes es repeteixen un cop al mes.