“Ja es veia que era inquiet l’animal. Quan el vam alliberar el segon cop va tornar a Huelva, va anar cap al sud, va tornar a Portugal”. Així explica les aventures del Litio el responsable de Life Iberlince, Miguel Ángel Simón, que l’ha comparat amb un Marco Polo amb necessitat “de veure món, explorar”. Previ a l’anàlisi de les dades del GPS que portava l’animal, l’esperit viatger és l’única raó que s’aventuren a donar per explicar com  l’exemplar va aparèixer a més de 1.000 quilòmetres d’on havia estat alliberat el maig del 2016. Ha estat més de dos anys desaparegut, la data límit perquè els responsables de Life Iberlince es plantegessin treure’l de la base de dades: “El donavem per mort però resulta que estava de “parranda””, ha ironitzat Simón.

El linx es va detectar a Santa Coloma de Cervelló el 29 de maig

La pista del linx en terres catalanes es va descobrir el 29 de maig. L’animal estava en un hort de Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat. El propietari dels terrenys va avisar que l’havia vist però segons han explicat els Agents Rurals ja hi havia hagut alguna alerta de caçadors que asseguraven haver vist “un gat molt gran”. “Primer costa de creure però coses més rares s’han vist”, ha assegurat Jaume Bosch, cap regional dels Agents Rurals a Barcelona. Un cop identificat es va dur a terme una operació de seguiment amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló per evitar que “curiosos s’apropessin a la zona i espantessin l’animal”.

El debat sobre reintroduir el linx ibèric a Catalunya

L’operació de captura es va dissenyar conjuntament amb tècnics del projecte europeu Life Iberlince. Un projecte que pretén recuperar la distribució històrica de l’espècie mitjançant la reintroducció. Amb els treballs de conservació han aconseguit passar de 94 exemplars el 2002 a 589 en l’últim cens. Tot i que els agents rurals que van veure per primera vegada el Litio asseguren que “se’l veia a gust a la zona. Acabava de capturar un conill i potser feia mesos que vivia aquí”, de moment el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat no es planteja la reintroducció de l’espècie a casa nostra. El linx ibèric va desaparèixer de Catalunya a principis del segle XX.