darrer comic francisco ibañez

(ACN/Redacció) L’editorial Bruguera ha publicat l’àlbum inconclús de ‘Mortadel·lo i Filemó’ en què treballava Francisco Ibáñez abans de morir. Es tracta del número 222 de la sèrie “Magos del humor” i “el més emotiu, el que posa punt final a una llarguíssima trajectòria”, ha indicat Gemma Xiol, directora editorial de Bruguera. L’edició pòstuma disposa, també, d’un pròleg especial de l’escriptor Arturo Pérez-Reverte.

“Les darreres idees i els darrers esbossos”

En concret, són 20 pàgines inèdites de guió i dibuixos a llapis de l’autor barceloní titulades ‘París 2024’, que situen els dos agents enmig d’un misteri que hauran de resoldre per evitar posar en risc l’esdeveniment esportiu, que se celebrarà aquest estiu.

Són “les darreres idees i els darrers esbossos” d’Ibáñez, segons Xiol, que ha recordat que “mai fins ara” s’havia ofert una perspectiva “tan privilegiada” del procés de treball de l’artista. I és que Ibáñez no mostrava mai obres en procés als editors i subratlla que, en canvi, ara es poden veure algunes vinyetes en estat d’elaboració, fet que ha considerat “únic”. Aquest últim “Magos del humor”, ‘París 2024’, segueix el camí de les obres inconcluses que han deixat altres mestres de la historieta com el mateix Hergé amb ‘Tintín i l’art alfa’, recorda l’editorial.

La mort d’un dibuixat admirat i estimat

Francisco Ibáñez va morir a Barcelona el 15 de juliol del 2023 als 87 anys. Reconegut mundialment com una de les figures més importants del còmic espanyol, va crear personatges inoblidables com ‘Mortadel·lo i Filemó’, ’13 Rue del Percebe’, ‘Rompetechos’ i ‘El botones Sacarino’. Al llarg dels 70 anys de carrera va crear més de 50.000 pàgines d’històries il·lustrades.

La seva mort va colpir tota una societat que va créixer amb aquestes historietes i va fer sorgir els homenatges institucionals i ciutadans, entre els quals els semàfors de Mortadel·lo i Filemó que regulen el pas a quatre cruïlles de Barcelona.

Francisco Ibáñez