La sexualitat femenina ha sortit de l’armari, i cada cop més dones parlen en primera persona de la seva experiència sexual sense vergonya i trencant tabús. La cultura, a través de llibres, cançons, sèries i documentals també s’ha fet ressò d’aquest fenomen.

1

‘Sex ¡oh!’

Lyona, 2019

Les dones no només volem gaudir de la sexualitat sinó que reivindiquem el plaer i això és precisament el que planteja aquest llibre amb vinyetes de la il·lustradora Lyona. Es tracta d’un còmic que parla de sexualitat, educació sexual, plaer, sempre des d’una mirada feminista i empoderadora.

Resultat d'imatges de sex oh!

2

‘El placer’

María Hesse, 2019

Un llibre que precisament porta per títol ‘El placer’, publicat recentment, il·lustrat per Maria Hesse, en què d’una banda fa un repàs històric del plaer femení a partir de personatges mítics, artistes, escriptores; i tot això ho alterna amb elements autobiogràfics. Els textos estan acompanyats d’il·lustracions molt delicades, que retraten aquests personatges històrics dels quals parla i en altres ocasions són autoretrats.

Resultat d'imatges de El placer, María Hesse, 2019

3

‘#Placer femenino’

Barbara Miller, 2018

Encara avui en ple segle XXI no sempre està ben vist que les dones parlem obertament de la nostra sexualitat. Això és precisament el que denúncia aquest documental en què dones en diferents països del món que lluiten contra la violència de gènere i a favor de l’alliberament sexual i el seu dret a decidir. La pel·lícula parteix de les experiències de cinc dones d’avui dels Estats Units, Somàlia, l’Índia, el Japó… que han patit les conseqüències d’una societat patriarcal i d’uns fonamentalismes religiosos, que els han plantat cara i lluiten per la seva autodeterminació sexual. I el que resulta interessant és com malgrat les diferències entre països i continents, l’opressió que han patit comparteix molts punts en comú.

4

‘Vulva’

Mithu M. Sanyal, 2018

La vulva, que és la part exterior de l’òrgan sexual femení, ha estat històricament invisibilitzada. Per sort, s’han publicat llibres tan interessants com aquest de la historiadora alemanya Mithu Sanyal, que fa un repàs de com la història d’Occident, des de la vida quotidiana, el folklore, la medicina, l’art, la literatura, ha representat la vulva.

Resultat d'imatges de Vulva, Mithu M. Sanyal, 2018

5

‘Vagina dentada’

Mitchell Lichtenstein, 2008

L’argument de la pel·lícula ‘La vagina dentada’ no és nou, perquè en cultures molt diverses ha existit la llegenda de dones que tenien vulves amb dents i, per tant, mantenir relacions sexuals amb elles era perillós perquè podia acabar amb castració. I aquesta pel·lícula, ‘La vagina dentada’, que és considerada una pel·lícula de terror, és la història d’una dona jove que té una vulva amb dents i que cada cop que pateix una agressió sexual, l’agressió acaba amb dits d’homes i penis amputats. I és una pel·lícula considerada de terror, de por, però jo diria que estem veient actes de defensa personal.

6

‘Els monòlegs de la vagina’

Eve Ensler, 1998

La part exterior dels nostres òrgans sexuals (clítoris, llavis vaginals… ) és la vulva i la vagina és la part interior que comunica la vulva amb l’úter. I tenim obres que han tingut un valor enorme en treure la sexualitat femenina de l’armari, que han parlat de vagina, i l’exemple més evident és l’obra de teatre ‘Els monòlegs de la vagina’, escrita per la dramaturga nord-americana i feminista Eve Ensler el 1998 i que ha estat interpretada en múltiples llengües i països. També existeix un llibre que va crear a partir de les més 200 entrevistes que va fer a diverses dones sobre sexualitat, relacions amoroses, violència sexual, abusos i experiència en el part. I podríem dir que aquesta obra ha estat precursora de tot aquest moviment que avui treu a la llum pública i fa visible la sexualitat femenina.

Resultat d'imatges de Els monòlegs de la vagina, versió de Toni Ferri, 2017

7

‘Follem?’

Bel Olid, 2019

El més important de tot plegat és fer-ne pedagogia, parlar de la diversitat sexual, de com posar fi a les relacions que no ens són satisfactòries… i per això també funciona aquest llibre, del qual jo en destacaria dues idees: que la sexualitat sempre s’ha d’entendre en plural, mirant mes enllà dels models de sexualitat imposats i normatius, i també que la sexualitat implica diàleg, parlar amb l’altre, expressar el que sentim, el que volem i el que ens agrada.

Resultat d'imatges de Follem?, Bel Olid, 2019

8

‘Habla con ellos de sexualidad’

Elena Crespi, 2019

L’autora ens explica com des de ben petits eduquem els infants en el sexisme, perquè la nostra societat és així. I per tant hem de fer un treball profund, anant contracorrent per educar en la igualtat, en els afectes, en una sexualitat viscuda en positiu… i molt interessant el llibre perquè té una part per als progenitors i una altra per als fills.

Resultat d'imatges de Habla con ellos de sexualidad, Elena Crespi, 2019

Comparteix a: