És un dels tresors d’Horta. Poca gent coneix que aquest barri disposa d’un museu africà. Va obrir l’any 1992 però no és gaire conegut perquè es troba en un carrer poc transitat i dins del recinte on viuen els missioners combonians retirats a Catalunya. El pare José Rubio, originari de Saragossa, atén les visites. Aquest religiós de 78 anys s’ha passat la meitat de la seva vida a la República Democràtica del Congo actual. De fet, parla lingala amb la mateixa fluïdesa que el castellà i és un apassionat de la cultura africana.

Un reconeixement a la diversitat africana

El museu està format per 400 objectes que han anat portant els missioners combonians des de fa dècades de pobles i ciutats d’Àfrica. Màscares, estris de cuina, roba, joies o escultures, entre d’altres. Un material que és testimoni d’una determinada forma de vida. Els objectes pertanyen a diversos grups ètnics de 40 països africans. Un dels objectius de la mostra és deixar palesa la diversitat i riquesa cultural de l’Àfrica negra.

Voleu visitar el museu?

Si us interessa visitar el museu, ubicat al carrer de Feliu i Codina, 59, a Horta, ho podeu fer tots els dimecres a les 17 hores, però també es poden concertar visites guiades per a grups o escoles trucant al 93 427 85 77.

L’estela de Daniel Comboni

Els Missioners Combonians del Cor de Jesús (MCCJ) és una congregació religiosa catòlica internacional. A dia d’avui està formada per 1.535 combonians de 45 nacionalitats diferents. “Sempre ha quedat al nostre cor l’esperit de Daniel Comboni, que era donar a conèixer l’Àfrica”, explica José Rubio. D’aquí l’edició de les revistes ‘Mundo Negro’ i ‘Aguilucho’, així com la creació de tres museus africans a Madrid, València i Barcelona.