Cada vegada són més les estrenes que venen amb denominació d’origen, i ens fixem en el nom del creador per decidir si la mirem. Seleccionem vuit grans sèries en emissió en què la figura de l’autor és clau per entendre el que ens expliquen.

1

‘The politician’

Ryan Murphy, Brad Falchuk i Ian Brennan. Netflix, 2019

La primera sèrie de Ryan Murphy per a Netflix el consolida com un dels autors més prolífics de la televisió moderna. És la història d’un jove que aspira a ser president dels Estats Units i a l’institut comença a assajar les seves futures estratègies a les eleccions per a delegat. A partir d’aquí, Murphy agafa una mica de ‘Glee’, de ‘Nip/Tuck’ i d”American crime story’, però fins i tot també de la seva famosa antologia de terror, ‘American horror story’, per fer una sèrie tan extravagant com notable. No és perfecta, perquè tot això porta a tenir problemes de to, però només pels seus dards a l’Amèrica de Trump ja paga la pena.

2

‘Mr. Robot’

Sam Esmail. EUA, 2015 – en emissió

S’estrena l’esperada temporada final de la sèrie que millor resumeix aquesta tendència d’autor, ‘Mr. Robot’. En el seu dia va tenir alguns problemes de postproducció i diferents ajornaments per part de la cadena, però amb només quatre temporades acabarà essent vista per a molts com un clàssic modern. La història gira al voltant d’un hacker amb seriosos problemes per gestionar els seus traumes, però gràcies al seu to de denúncia sociopolítica va molt més enllà de trames o etiquetes. De ‘Mr. Robot’ n’han quedat dos grans noms: Rami Malek, l’últim guanyador de l’Oscar al millor actor, i Sam Esmail, el seu creador, que també ha estrenat la gran ‘Homecoming’ i ha demostrat que, efectivament, és un autor que convindrà seguir de prop.

3

‘Too old to die young’

Ed Brubaker i Nicolas Winding Refn. Amazon Prime, 2019

Hi ha autors que troben en el llenguatge televisiu la manera de fer aquelles coses que mai no els deixarien fer en cinema. Aquest és el motiu pel qual l’autor de ‘Drive’, Nicolas Winding Refn, va fer la sèrie ‘Too old to die young’. El seu mateix autor la va definir com “una pel·lícula de 13 hores” i és exactament com funciona la seva estructura. Explica la història d’un jove policia que acaba endinsant-se en els baixos fons de Los Angeles quan accepta matar per diners, i et diria que és més una experiència sensorial que no una narració policíaca convencional. L’estil del seu creador es nota en les atmosferes, en els esclats de violència i en uns personatges que es defineixen més pel que callen que no pel que diuen.

4

‘Undone’

Raphael Bob-Waksberg i Kate Purdy. Amazon Prime, 2019

La figura de l’autor a les sèries prové de tot tipus de gèneres i estils, i alguns segurament no tenen el reconeixement que mereixen. És el cas de Raphael Bob-Waksberg, responsable de dues sèries animades imprescindibles: ‘Bojack horseman’ i la recentment estrenada ‘Undone’. El seu estil d’animació, vist a pel·lícules com ‘A scanner darkly’, és absolutament enlluernador, però encara ho més la seva història, centrada en una noia que després d’un accident desenvolupa la capacitat de saltar en el temps. Això li permet tornar a parlar amb el seu pare mort i reescriure la seva pròpia existència. És una sèrie hipnòtica que sap treure molta punta a les possibilitats expressives de l’animació, i que a més fa una lectura gens convencional de la família, l’amor o la maduresa. És un d’aquells casos en què saps mentre la mires que, amb el pas dels anys, una sèrie es tornarà de referència en el seu gènere.

5

‘Fleabag’

Phoebe Waller-Bridge. Amazon Prime, 2016-2019

Queda feina a fer, però les autores van fent-se cada vegada més visibles. I si parlem d’autores, hem de parlar de ‘Fleabag’. La gran triomfadora dels Emmy és la demostració que el futur té nom de dona i no només perquè Phoebe Waller-Bridge aconsegueix fer una sèrie molt trencadora des del punt de vista narratiu, sinó perquè aporta una perspectiva femenina a temes que sovint quedaven fora de les comèdies televisives. ‘Fleabag’ parla d’amor, de sexe, d’amistat, de la paternitat, de religió i de política, i tot passat pel filtre d’humor tan irreverent com políticament incorrecte que aconsegueix reinventar el seu gènere. Convé no oblidar que Waller-Bridge ha aconseguit fer el mateix amb el thriller a ‘Killing Eve’, sèrie que escriu i produeix.

6

‘The marvelous Mrs. Maisel’

Amy Sherman-Palladino. Amazon Prime, 2017 – en emissió

Si esmentem Amy Sherman-Palladino potser molta gent no li sonarà de res, però resulta que és la creadora de ‘Las chicas Gilmore’ i de la magnífica ‘La maravillosa Mrs. Maisel’. És la història d’una mestressa de casa de l’Amèrica dels anys 50 que, després d’un matrimoni fracassat i cansada de fer el que se suposa el que ha de fer i no el que realment vol fer, es llança a complir el seu somni: triomfar com a monologuista. Sherman-Palladino és una de les autores que més i millor indaga la personalitat femenina, perquè les seves obres exploren tant el paper de la dona a la societat com la necessitat de donar la volta a alguns dels seus rols domèstics. Veient l’èxit de ‘La maravillosa Mrs. Maisel’ queda clar que tindrem noves oportunitats de veure el seu estil a la pantalla i és una notícia excel·lent.

7

‘Derry Girls’

Lisa McGee. Netflix, 2018 – en emissió

Convé reivindicar aquelles autores que sovint queden eclipsades per l’èxit de la seva sèrie. Per aquest motiu avui reivindiquem Lisa McGee, la dona que hi ha darrere de ‘Derry Girls’, segurament la sèrie irlandesa amb més projecció internacional. Que hi apostés una plataforma com Netflix ha ajudat que aquesta esplèndida comèdia ambientada als anys 80 s’hagi convertit en un autèntic fenomen. No és per menys, perquè la seva mirada a un grup d’amigues d’un institut irlandès aconsegueix la difícil fita de ser divertidíssima i a la vegada parlar d’un context polític molt convuls. En aquest cas s’està parlant molt poc de la seva autora, perquè McGee fa temps que és a la televisió explorant temàtiques semblants: el seu treball anterior, ‘London Irish’, ja contenia algunes de les idees que es veuen a ‘Derry girls’ i la majoria provenen de les seves experiències personals.

8

‘Modern love’

John Carney. Amazon Prime, 2019

Una de les sèries d’autor que més expectatives està generant és ‘Modern love’, que té al darrere el creador d”Once’ i ‘Begin again’. John Carney és l’ànima d’aquest curiós projecte basat en una columna de ‘The New York Times’, i que explora diferents formes d’amor a través d’una sèrie d’històries encreuades. Atenció al seu repartiment, perquè compta amb Anne Hathaway, Tina Fey, Andrew Scott i Andy Garcia, entre molts altres.