La 29a Mostra de Films de Dones tindrà un juny molt agitat. El festival de cinema barceloní que més anys fa que reivindica el paper de la dona es va iniciar al febrer en el marc de l’Xcèntric del CCCB, però és ara quan arriba el gruix de la seva programació.

Una secció amb molta panoràmica

La secció Panoràmica del festival, una de les més variades de la programació, ofereix una quinzena de títols que reflexionen sobre la relació de les dones amb el seu entorn i agafa com a prisma els seus somnis, esperances, lluites i frustracions. Històries com la de ‘Río turbio’, sobre una comunitat minera a l’Argentina amb un marcat biaix masclista.

La Mostra també tindrà una conferència de la cineasta portuguesa Susana de Sousa, que ens presentarà el documental ‘Fordlandia Malaise’, sobre una població construïda per Henry Ford el 1928 a la selva de l’Amazones. Una mostra de capitalisme salvatge i colonial en què, un cop més, les dones en van ser les víctimes principals.

Noms propis de la Mostra de Films de Dones

A més d’oferir-nos treballs d’actualitat, la Mostra de Films de Dones també disposarà d’alguns noms propis, en femení i fonamentals per a la història del cinema. Noms com el de la italiana Cecilia Mangini, que va morir el gener passat i va deixar un llegat de documentals important sobre el seu temps, amb temes com la lluita antifeixista, la Itàlia de Mussolini o la Guerra Freda. La Mostra projectarà treballs com ‘Due Scatole dimenticale’, que inclou material que Mangini i la seva parella, el també cineasta Lino del Fra, van rodar a la guerra del Vietnam i que va ser recuperat el 2020.

A més de Cecilia Mangini, la Mostra recupera el treball de la nord-americana Dorothy Arzner. Recordada com l’única directora de cinema en el Hollywood dels anys 30, va ser una pionera en la visibilització de la dona en la indústria fins que la censura i el masclisme de les grans productores la van apartar de la professió i dels llibres d’història. Reivindicada per les feministes dels anys 70, ara la Mostra ens ofereix una dotzena de films i una conferència sobre la seva figura a càrrec de la nostra companya Marta Armengou, del programa ‘La cartellera’, de betevé.

La Mostra de les més petites

La Mostra també oferirà una sessió per a les més petites amb la producció francesa ‘Bon dia, món!’, un retrat visualment fascinant sobre la vida en un fons marí fet de paper.

Les activitats de la Mostra de Films de Dones d’enguany tindran lloc a la Filmoteca de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i també a Filmin. Tot plegat, una bona oportunitat de veure cinema amb ulls i veu de dona.