En els darrers anys a la ciutat cada cop hi ha més negocis i esdeveniments al voltant del món del vi. Però no en diguem “moda”! Barcelona és una ciutat mediterrània, i la vinya, amb l’olivera i el blat, forma part de la tríada de l’agricultura del Mediterrani.

1

L’ànima del vi

Carrer dels Vigatans, 8

És el boom dels vins naturals a Catalunya en general, i a Barcelona, en particular, influenciats per França i pel Benoît Valée, propietari de L’Ànima del Vi, al barri del Born, i creador i dinamitzador de l’escena dels vins naturals (tot i que no ens agrada gaire aquest nom) a la ciutat. Des de l’estiu del 2016 comercien amb aquestes referències, quan aquí es defugien. Van començar important vins francesos que corresponen a aquest moviment, comprant-los directament als diferents viticultors, sense passar per cap distribuïdor i, ara ja els troben també a territori espanyol. Hi trobareu una selecció de referències originals, tapes i platets i bona música.

2

Can Cisa / Bar Brutal

Carrer de la Princesa, 14. Carrer de la Barra de Ferro, 1

Els anomenats vins naturals són vins elaborats amb la mínima intervenció humana, òbviament sense additius de cap mena, ni sulfits. Els vins ecològics, per exemple, poden contenir una mínima quantitat de sulfits que els ajuden a la conservació. Els naturals no en porten mai, per això són més inestables. Un dels “winebars” especialitzats en aquests vins ―algun té fama mundial― és Can Cisa/Bar Brutal, al carrer de la Princesa. També va ser un dels pioners i ve gent de tot el món per tastar els vins, menjar els plats que hi fan els bessons Colombo (que són venecians) i sentir-se súper “cool”.

3

Garage Bar

Carrer de Calàbria, 75

La fira independent Vella Terra, dedicada als vins naturals, té un bar oficial, el Garage Bar, que obre tot l’any al carrer de Calàbria. La gràcia d’aquest local és que hi conviden els elaboradors dels vins naturals que hi serveixen i, així, els seus fans els poden conèixer i conversar-hi mentre fan una copa de vi i es mengen una tapa.

4

Pepa Pla

Carrer d’Aribau, 41

A la majoria dels bars de vins també s’hi menja, i molt bé, com en el cas del Pepa Pla, un local de la Dreta de l’Eixample on es pot gaudir d’una bona copa de vi i tastar platets. Hi ofereixen una carta de temporada, basada en el producte fresc, aliments poc manipulats i llargues coccions, acompanyada de vins naturals, biodinàmics, ecològics i poc convencionals en un ambient distès que convida a quedar-s’hi una llarga estona.


5

Bar Salvatge

Carrer de Verdi, 50

Fa tres anys que va obrir les postres al barri de Gràcia de Barcelona el Bar Salvatge. Aquí mariden els seus vins, que també són naturals, amb taules de formatges i embotits, locals i francesos, així com algun plat cuinat en què sovint destaquen les verdures biodinàmiques dels camps d’en Ruben Parera, elaborador de vi i un dels socis del local.

6

Macot

Carrer de Violant d’Hongria, 150

De fet, molts d’aquests nous bars de vins fugen del centre i obren als barris amb més tradició de bodegues. El Bar Salvatge és a Gràcia, però, per exemple, a Sants hi va obrir fa més d’un any el Macot, que ens encanta perquè mariden els vins naturals amb tapes tan divertides com el croissant amb sardina fumada, al·lucinant.

7

Gresca Bar

Carrer de Provença, 230

Un altre boig dels vins naturals és el xef Rafa Peña, del Gresca. Ens agrada molt, eh? Al costat del Gresca el 2016 hi va obrir el Gresca Bar, on marida totes les tapes amb vins naturals.

8

La Violeta

Carrer del Baluard, 58

A la Barceloneta també hi ha obert fa poc La Violeta, que és com un “spin off” del restaurant Somorrostro. Aquí, tant els vins com les tapes responen a la filosofia Slow Food, molt pròxima a la dels vins naturals.

9

Monvínic

Carrer de la Diputació, 249

La veritat és que les sommeliers dones són molt importants. De fet, el Monvínic de l’Eixample, que des de fa anys és considerat un dels millors bar de vins del món, avui el dirigeix una dona molt valorada en el sector, la Isabelle Brunet. La carta de vins que té és imbatible, tant de naturals com de més clàssics. Hi ha 3.500 referències i als fogons hi ha una altra dona, la xef Adriana Julián, una altra amant de l’ecogastronomia.

10

La Catalista

Carrer dels Carders, 11

L’any passat, al Born, va obrir La Catalista, un projecte d’aquells fets amb el cor. Al darrere i al davant hi ha l’Erin Nixon, sommelier i responsable de sala, i la Laila Bazham, cuinera i propietària del restaurant Hawker 45 (molt recomanable, també). Es distingeix perquè, malgrat l’origen de la mestressa i la cuinera, només s’hi ofereixen vins catalans. Els platets de la Laila, en canvi, s’inspiren en cuines d’arreu del món.

11

Monocrom

Plaça de Cardona, 4

Un interessant bistrot amagat en una placeta del barri de Sant Gervasi on el vi és protagonista gràcies, entre d’altres, al Xavier Rutia, un dels seus socis fundadors. Tot i la seva ubicació, té un ambient de negoci familiar, ja que la Janina, germana del Xavier, és la persona que atén les taules. L’oferta gastronòmica està a l’altura de la vinícola, el cuiner és en Gerard Velasco, autor d’uns platets genials. Un local amb ànima.