En els darrers anys a la ciutat cada cop hi ha m√©s negocis i esdeveniments al voltant del m√≥n del vi. Per√≤ no en diguem “moda”! Barcelona √©s una ciutat mediterr√†nia, i la vinya, amb l’olivera i el blat, forma part de la tr√≠ada de l’agricultura del Mediterrani.

1

L’√†nima del vi

Carrer dels Vigatans, 8

√Čs el boom dels vins naturals a Catalunya en general, i a Barcelona, en particular, influenciats per Fran√ßa i pel Beno√ģt Val√©e, propietari de L’√Änima del Vi, al barri del Born, i creador i dinamitzador de l’escena dels vins naturals (tot i que no ens agrada gaire aquest nom) a la ciutat. Des de l’estiu del 2016 comercien amb aquestes refer√®ncies, quan aqu√≠ es defugien. Van comen√ßar important vins francesos que corresponen a aquest moviment, comprant-los directament als diferents viticultors, sense passar per cap distribu√Įdor i, ara ja els troben tamb√© a territori espanyol. Hi trobareu una selecci√≥ de refer√®ncies originals, tapes i platets i bona m√ļsica.

2

Can Cisa / Bar Brutal

Carrer de la Princesa, 14. Carrer de la Barra de Ferro, 1

Els anomenats vins naturals s√≥n vins elaborats amb la m√≠nima intervenci√≥ humana, √≤bviament sense additius de cap mena, ni sulfits. Els vins ecol√≤gics, per exemple, poden contenir una m√≠nima quantitat de sulfits que els ajuden a la conservaci√≥. Els naturals no en porten mai, per aix√≤ s√≥n m√©s inestables. Un dels “winebars” especialitzats en aquests vins ‚Äēalgun t√© fama mundial‚Äē √©s Can Cisa/Bar Brutal, al carrer de la Princesa. Tamb√© va ser un dels pioners i ve gent de tot el m√≥n per tastar els vins, menjar els plats que hi fan els bessons Colombo (que s√≥n venecians) i sentir-se s√ļper “cool”.

3

Garage Bar

Carrer de Calàbria, 75

La fira independent Vella Terra, dedicada als vins naturals, t√© un bar oficial, el Garage Bar, que obre tot l’any al carrer de Cal√†bria. La gr√†cia d’aquest local √©s que hi conviden els elaboradors dels vins naturals que hi serveixen i, aix√≠, els seus fans els poden con√®ixer i conversar-hi mentre fan una copa de vi i es mengen una tapa.

4

Pepa Pla

Carrer d’Aribau, 41

A la majoria dels bars de vins tamb√© s’hi menja, i molt b√©, com en el cas del Pepa Pla, un local de la Dreta de l’Eixample on es pot gaudir d’una bona copa de vi i tastar platets. Hi ofereixen una carta de temporada, basada en el producte fresc, aliments poc manipulats i llargues coccions, acompanyada de vins naturals, biodin√†mics, ecol√≤gics i poc convencionals en un ambient dist√®s que convida a quedar-s’hi una llarga estona.


5

Bar Salvatge

Carrer de Verdi, 50

Fa tres anys que va obrir les postres al barri de Gr√†cia de Barcelona el Bar Salvatge. Aqu√≠ mariden els seus vins, que tamb√© s√≥n naturals, amb taules de formatges i embotits, locals i francesos, aix√≠ com algun plat cuinat en qu√® sovint destaquen les verdures biodin√†miques dels camps d’en Ruben Parera, elaborador de vi i un dels socis del local.

6

Macot

Carrer de Violant d’Hongria, 150

De fet, molts d’aquests nous bars de vins fugen del centre i obren als barris amb m√©s tradici√≥ de bodegues. El Bar Salvatge √©s a Gr√†cia, per√≤, per exemple, a Sants hi va obrir fa m√©s d’un any el Macot, que ens encanta perqu√® mariden els vins naturals amb tapes tan divertides com el croissant amb sardina fumada, al¬∑lucinant.

7

Gresca Bar

Carrer de Provença, 230

Un altre boig dels vins naturals √©s el xef Rafa Pe√Īa, del Gresca. Ens agrada molt, eh? Al costat del Gresca el 2016 hi va obrir el Gresca Bar, on marida totes les tapes amb vins naturals.

8

La Violeta

Carrer del Baluard, 58

A la Barceloneta tamb√© hi ha obert fa poc La Violeta, que √©s com un “spin off” del restaurant Somorrostro. Aqu√≠, tant els vins com les tapes responen a la filosofia Slow Food, molt pr√≤xima a la dels vins naturals.

9

Monvínic

Carrer de la Diputació, 249

La veritat √©s que les sommeliers dones s√≥n molt importants. De fet, el Monv√≠nic de l’Eixample, que des de fa anys √©s considerat un dels millors bar de vins del m√≥n, avui el dirigeix una dona molt valorada en el sector, la Isabelle Brunet. La carta de vins que t√© √©s imbatible, tant de naturals com de m√©s cl√†ssics. Hi ha 3.500 refer√®ncies i als fogons hi ha una altra dona, la xef Adriana Juli√°n, una altra amant de l’ecogastronomia.

10

La Catalista

Carrer dels Carders, 11

L’any passat, al Born, va obrir La Catalista, un projecte d’aquells fets amb el cor. Al darrere i al davant hi ha l’Erin Nixon, sommelier i responsable de sala, i la Laila Bazham, cuinera i propiet√†ria del restaurant Hawker 45 (molt recomanable, tamb√©). Es distingeix perqu√®, malgrat l’origen de la mestressa i la cuinera, nom√©s s’hi ofereixen vins catalans. Els platets de la Laila, en canvi, s’inspiren en cuines d’arreu del m√≥n.

11

Monocrom

Plaça de Cardona, 4

Un interessant bistrot amagat en una placeta del barri de Sant Gervasi on el vi √©s protagonista gr√†cies, entre d’altres, al Xavier Rutia, un dels seus socis fundadors. Tot i la seva ubicaci√≥, t√© un ambient de negoci familiar, ja que la Janina, germana del Xavier, √©s la persona que at√©n les taules. L’oferta gastron√≤mica est√† a l’altura de la vin√≠cola, el cuiner √©s en Gerard Velasco, autor d’uns platets genials. Un local amb √†nima.