Manolo García és història viva de la música estatal. El cantant i compositor està de doble estrena: d’una banda un doble CD i DVD en directe, ‘Acústico, acústico, acústico’. De l’altra, el llibre, ‘El fin del principio’, un poemari que inclou també dibuixos i pintures del músic barceloní. Hem parlat amb ell sobre les seves diverses facetes com a artista.

Pintor i poeta

Manolo García és un dels grans noms de la música estatal, però en paral·lel a aquesta passió, des de ben jove n’ha desenvolupat una altra de menys coneguda: la pintura. De fet, va estudiar disseny a la Llotja però mai no ha estudiat música. Fins i tot va treballar com a dissenyador gràfic, i des de llavors, sempre pinta i dibuixa.

“Aquest món a mi em va agafar, ho portes a la pell, és una necessitat vital, el dia que no pinto ho trobo a faltar. És una manera d’estar al món, un món molt tecnològic, amb moltes obligacions i cotilles… l’art és llibertat.”

Músic, pintor i també poeta… publica ara ‘El fin del principio’, el seu nou poemari, que inclou també alguns dels seus dibuixos i pintures.

“Quan començo a pintar o a fer cançons penso: “Què bé que s’està aquí”. Si estic enfadat, per exemple, aquí al Poblenou, ara s’ha de pagar per aparcar de 14 a 16 h. Ostres, que som un barri obrer, treballador, que deixin d’escanyar-nos! Llavors quan arribo a casa, faig un quadre, un poema… Contra aquest món injust: art, cultura, llibres, reflexió, sortir al carrer pacíficament quan faci falta.”

 

 

Considerat un dels millors lletristes del panorama musical, Manolo García és un enamorat de la paraula, que també forma part del seu univers creatiu.

“Quan algun nano o nana jovenet em demana el secret per fer bones cançons li dic que llegeixi. Si llegeix podrà fer bones cançons. Si no llegeix, ho tindrà més difícil.”

Músic

El barceloní, que va crear amb Quimi Portet el mític grup El Últim de la Fila, també acaba de publicar nou disc: ‘Acústico, acústico, acústico’, que tanca una trilogia d’àlbums gravats en directe. Es tracta de la seva primera gira acústica, amb la qual ha recorregut Espanya durant el 2019, que ha destacat per tenir un so impecable i que s’ha enregistrat també en vídeo.

“És el primer cop que faig concerts en acústic, té una altra sonoritat i m’ha permès, per exemple, escoltar-me quan canto. Quan vas amb equip elèctric i banda de rock, t’esgargamelles, de vegades et tapen. En acústic has de cantar bé, perquè si no, es nota perfectament. L’acústic és màgic i intens.”

Manolo García és un dels músics més reputats del panorama estatal, però mai no ha desenganxat els peus de terra i destaca per ser una persona molt humil i humana.

“Per mi l’èxit i és menjar calent cada dia. Quan veus com està la cosa per molta gent… aquí a la porta mateix hi ha un senyor, pobret, que dorm al carrer, gent que ve de fora, gent que no té feina… Aviam, l’èxit no és tenir una mansió a Miami Beach, a mi no m’enganyen. L’èxit és ser bona persona, estar tranquil i menjar calent.”

En aquesta gira, el músic ha fet uns 55 concerts per tota la geografia espanyola i diu que no es cansarà mai de girar i fer bolos.

“No em cansaré mai. Perquè això és pura vida. Per mi, per als músics, per la gent que s’acosta a veure un concert, encara que sigui dimarts i plogui. Les guitarres, les veus humanes, les lletres… això és màgia.”