A l”Àrtic’ ens hem citat amb Imanol Arias, el protagonista d’‘El coronel no tiene quien le escriba’, l’adaptació teatral que Natalio Grueso ha fet de la primera novel·la de García Márquez. El muntatge, estrenat a Madrid el maig del 2019 sota la direcció de Carlos Saura, es pot veure ara, fins al 30 de maig, al Teatre Poliorama.

Arias interpreta el coronel: un personatge que és, segons explica el mateix actor, “un resum de vida que neix de les vivències personals del seu creador literari”, el colombià Gabriel García Márquez. “Explica una experiència que va tenir amb el seu avi, un ésser molt especial, que va arribar a la vellesa amb calma, injustament tractat”, comenta Arias, “però amb dignitat i amb el sentit de la paraula ‘temps’ entès com ‘esperar'”.

Menys televisió, més teatre

Popular des de fa més de 20 anys pel seu personatge televisiu d’Antonio Alcántara a la sèrie de Televisió Espanyola ‘Cuéntame cómo pasó’, Imanol Arias reconeix que segurament ha perdut molts papers per per culpa de la sèrie. Però creu que en el futur tindrà l’oportunitat d’interpretar altres personatges que li permetin poder fer més teatre. “Amb l’edat te n’adones que tot el que t’arribava, ja no t’arriba. Per això és millor desfer, desmuntar la casa, fer com un cargol. Jo espero viatjar pel món i seguir treballant”, explica Arias.

Penso que després de 20 anys amb un personatge així, no hi haurà un altre igual
Imanol Arias, sobre Antonio Alcántara de ‘Cuéntame…’

Una trajectòria amb més de 50 pel·lícules

La carrera cinematogràfica d’Imanol Arias va enlairar-se a l’inici dels anys 80, amb pel·lícules com ‘Laberinto de pasiones’ (Pedro Almodóvar, 1982), ‘Bearn o la sala de muñecas’ (Jaime Chávarri, 1983), ‘La muerta de Mikel’ (Imanol Uribe, 1984) o ‘Tiempo de silencio’ (Vicente Aranda, 1986); fins que l’any 1987 va rebre una Petxina de Plata al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià pel seu paper a ‘El Lute: camina o revienta’, de Vicente Aranda. “Jo a les meves primeres pel·lícules era molt eficaç: vaig començar a fer cinema com un ganivet en la mantega. Tenia un rostre quiet i això feia que mai fos un actor exagerat”, comenta l’actor.

Amb una trajectòria professional de més de 40 anys, amb papers a la televisió que l’han fet popular i d’altres al cinema, sota les ordres de grans directors espanyols; Imanol Arias va tornar a pujar als escenaris després d’una pausa de 20 anys: va ser al 2019 amb el muntatge de ‘La vida a palos’. I aquest 2021 ha participat, per primer cop, en un videoclip: el del tema ‘Cuándo olvidaré’, de C. Tangana, interpretant les paraules del cantaor Pepe Blanco.