Sota l'atenta mirada de qui es considera el descubridor d'Amèrica comença la ruta que visita els diferents llocs on els grans autors llatinoamericans es reunien. Van venir a Barcelona a finals dels seixanta i principis del setanta perquè la ciutat es convertia en el nou centre de la producció editorial. I aquí van arribar a passar-s'ho bé però també a treballar. MARGA ARNEDO, responsable de Conèixerbcn "qui desperta més interès és Vargas Llosa" Pujant la Rambla arribem al restaurant Amaya, el primer basc de Barcelona, i el preferit de Julio Cortázar. I la ruta continua per Ciutat Vella, el barri xino que captivava els grans escriptors. CRISTINA OSORNO, gestora cultural de la Casa Amèrica Catalunya "Tenim previst ampliar les rutes a Sarrià". Evidentment entre els assistents, hi ha grans lectors. "Jo he llegit a García Márquez i Vargas llosa i ara que visc a Barceona, amb les rutes aprenc més coses." "Sempre aprens curiositats de la cituat." La ruta té capacitat per a 20 persones, dura dues hores i mitja, incloses parades com aquesta al bar Glaciar, on García Márquez va ser presentat en societat.

A finals dels anys seixanta i principis dels setanta, Barcelona va atraure els grans escriptors llatinoamericans del moment. Fins aquí van venir Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar o Carlos Fuentes. L’agent literària Carmen Balcells hi va tenir molt a veure, però també el fet que la ciutat es va convertir en el centre de la producció literària en castellà. A Barcelona, grans autors com Gabriel García Márquez van escriure algunes de les seves novel·les més reconegudes, com per exemple ‘Relato de un náufrago’.

Per reivindicar la relació de la ciutat amb tots aquests escriptors, a l’octubre la Casa Amèrica Catalunya va fer una primera “Ruta literària del boom llatinoamericà a Barcelona”. Els assistents en van fer una bona valoració i la Casa va decidir continuar amb l’activitat. Avui se n’ha fet la tercera.

La ruta es fa per Ciutat Vella, on es troben la majoria de bars i restaurants que agradaven als escriptors. Hi ha 20 places i el passeig dura unes dues hores i mitja. Es comença al Moll de Drassanes, es puja per la Rambla i es continua pel barri Gòtic i el Raval. Es visiten establiments com el restaurant Amaya, Los Caracoles, Casa Leopoldo i el Bar Glaciar.

Vista la bona acollida entre els ciutadans, els organitzadors ja estan pensant a fer-ne més. La propera que programaran es farà per Sarrià. Una zona clau perquè allà van viure Mario Vargas Llosa i Gabriel García Márquez.