La novel·la de Gabriel García Márquez va ser adaptada fa dos anys per Natalio Grueso en versió teatral dirigida per Carlos Saura. El muntatge, estrenat a Madrid el maig del 2019, arriba al Teatre Poliorama després de 200 funcions. Juan Diego en va fer dues funcions i, degut a una indisposició, el va substituir Imanol Arias en el paper principal.

Imanol Arias resumeix l’adaptació : “La novel·la és preciosa però molt evocativa. Hi ha poques escenes de confrontació. El que hem fet és crear una sèrie de quadres amb intenció escènica, per anar més enllà de l’evocació”. Un Imanol Arias que, a desgrat seu, és notícia per l’anunci de separació de la seva segona muller, coincident amb l’arribada del muntatge a Barcelona.

Resiliència i dignitat

El protagonista d”El coronel…’ és un militar retirat que malviu amb la seva dona asmàtica (Ana Villa i més endavant Cristina de Inza), esperant una pensió del govern que mai no arriba. “El Macondo de l’obra és el de l’avi de Gabo”, explica Arias en referència a l’indret remot i indeterminat on viu el coronel.

Malgrat tot, el protagonista accepta l’infortuni amb sornegueria i dignitat, característiques que el converteixen en un protagonista entranyable en la seva singularitat. “Estic aprenent molt del coronel. De com suportar l’adversitat sense que sigui una càrrega pels altres”, comenta l’actor.

El muntatge, que fa funcions fins al 30 de maig, té també en el repartiment Marta Molina, Jorge Basanta i Fran Calvo.