La Fundació Esclerosi Múltiple i el grup català Gertrudis han presentat avui la 27a edició del “Mulla’t”, la seva clàssica campanya per recaptar fons per a la recerca de l’esclerosi múltiple, en aquesta ocasió en format virtual. El grup de la Garriga ha presentat “la pitjor cançó de l’estiu” amb el lema “mulla’t perquè soni millor”. Només s’han publicat uns segons de la cançó, amb una música caòtica i distorsionada, igual que el videoclip. A mesura que es vagin recaptant fons, la cançó anirà sonant millor, com la vida dels malalts afectats.
Campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”
La campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” ja s’ha convertit en un clàssic de cada estiu, en què tant persones anònimes com personatges públics es banyen per animar la societat a col·laborar en la recerca de la malaltia. Enguany, ja que alguns municipis no permetran el bany solidari, la idea de la campanya és convidar la gent a afegir-se a la iniciativa per aconseguir que tant la cançó dels Gertrudis com la vida de les persones amb esclerosi múltiple millorin. Les donacions es poden fer a la plana web mullat.cat, i de mica en mica s’aniran revelant diverses peces amb millores de la cançó, fins que el 12 de juliol es descobreixi el videoclip, que serà un remix d’un tema de Gertrudis. Xavi Ciurans, cantant del grup, explica l’essència de la iniciativa:
Com una melodia a la qual li falten moltes notes, la vida de les persones amb esclerosi múltiple i la del seu entorn més proper es veu alterada pel diagnòstic de la malaltia
A causa de la situació d’excepcionalitat, el “Mulla’t” adaptarà el seu format per adequar-se als diferents territoris. En els municipis on les condicions sanitàries ho permetin, el 12 de juliol es farà l’esdeveniment solidari a les piscines, o en altres localitzacions cedides pels ajuntaments.
Altres maneres de mullar-se
Un any més es pot adquirir l’oli solidari OleAurum en 1.000 supermercats catalans -destinant un euro de cada ampolla a la fundació- i els establiments Enrich també donaran un euro per cada coca venuda durant la revetlla de Sant Joan. A més, es poden adquirir objectes amb els dissenys de la il·lustradora Mariona Tolosa Sisteré, que ha estat l’encarregada de la imatge del Mulla’t 2020. A través del web es poden aconseguir samarretes, tovalloles, bidons i altres articles amb els dissenys de l’artista catalana per col·laborar amb la fundació.
Esclerosi múltiple i coronavirus
La directora executiva de la fundació, Rosa Masriera, ha explicat que la crisi del coronavirus ha afectat de manera significativa les persones amb esclerosi múltiple, tant físicament per la manca de mobilitat, com psicològicament per la incertesa, i ha assenyalat que l’entitat s’ha adaptat a la situació i ha ofert més de 14.000 atencions en línia.
Ara més que mai, necessitem el suport per minimitzar els riscos de salut, fer tasques d’acompanyament a les persones amb EM i garantir fons per a la recerca
La malaltia
L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica i sense cura del sistema nerviós central i és una de les malalties neurològiques més comunes entre les persones d’entre 20 i 40 anys. També és coneguda com “la malaltia de les 1.000 cares” perquè cada persona presenta diferents símptomes. És una de les malalties denominades autoimmunes, és a dir, que el sistema immunològic ataca estructures pròpies de l’organisme, en aquest cas la mielina, que afavoreix la conducció dels impulsos nerviosos. Aquests atacs del sistema immunològic a la mielina s’anomenen brots i poden traduir-se en fatiga, paràlisi, trastorns de la visió o manca de sensibilitat, entre d’altres. L’evolució de l’esclerosi múltiple al llarg de la vida és diferent en cada persona i molts dels malalts poden fer vida normal. Actualment, 9.000 persones tenen esclerosi múltiple a Catalunya, 55.000 a l’estat espanyol i 2,5 milions a tot el món.