El “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” ha celebrat aquest diumenge els 25 anys amb una festa, per primera vegada, al mar. Amb tallers i activitats de sensibilització per a infants, així com actuacions musicals, la Fundació Esclerosi Múltiple ha donat a conèixer la malaltia, encara sense cura, i recaptar fons per continuar investigant-la.

S’han sumat a la iniciativa més de 110.000 persones en l’edició del quart de segle, superant la xifra de l’edició anterior, on hi van participar més de 100.000 personesAl 25è aniversari, hi han participat 625 piscines d’arreu de Catalunya —en la primera edició, del 1994, van sumar-se’n 67. Tots els fons recaptats, 350.000 euros, es destinaran a programes d’esclerosi múltiple infantil. Per això aquest any, el grup musical juvenil Macedònia ha compost la cançó del “Mulla’t”, que s’interpreta aquest diumenge en l’acte central.

Qui s’ha mullat per l’esclerosi múltiple aquest any ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Parlament, Josep Costa; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. També s’hi han sumat altres personalitats del món cultural com la cuinera Ada Parellada o els actors Àngels Gonyalons i Àlex Casanovas.

Què és l’esclerosi múltiple?

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que actualment pateixen al voltant d’unes 7.500 persones arreu de Catalunya. Afecta el sistema nerviós central i pot provocar falta d’equilibri, dolors, alteracions visuals i cognitives, fatiga, tremolors o dificultats a l’hora de parlar. Segons estudis recents, la majoria dels afectats per aquesta malaltia són dones, de les quals més de 1.000 són joves entre 20 i 40 anys.

Un dels objectius de la campanya és aconseguir que les persones amb esclerosi múltiple puguin millorar tant les expectatives laborals com el seu dia a dia i puguin portar una vida normal. La majoria dels afectats són diagnosticats durant els primers anys de la seva vida laboral. Es calcula que el 80 % són diagnosticats cap als 40 anys. Tot i que a Catalunya la majoria de persones que la pateixen són adults, hi ha un miler de joves que tenen esclerosi i fins a un 10 % de diagnòstics es fan durant la infantesa.