Som a les portes del mes d’agost, una època en què la gent marxa de vacances i Barcelona es reomple de turistes… però la ciutat no s’atura, i la Filmoteca de Catalunya, tampoc. En plena època estival, la seu de la Filmoteca, a la plaça de Salvador Seguí, ofereix pel mateix preu bon cinema i un refugi de les altes temperatures. El so dels musicals clàssics, un cineasta que cantava sota la pluja, o un altre que va retratar l’esperit d’Europa, són alguns dels temes que ocuparan la seva programació. Comencem!

1

Musicals, tal com sonen

Reconeguem-ho: fins i tot aquells qui diuen que no suporten els musicals en tenen un, ni que sigui un, que acaben cantant a la dutxa. ‘Grease’, un dels clàssics moderns, serà un dels títols que es podrà veure en el cicle Musicals, tal com Sonen, que la Filmoteca dedica a un gènere que va néixer amb el cine sonor, a ‘El cantant de jazz’, i que 90 anys més tard encara pot produir èxits com ‘La La Land’. El cicle, a més, disposarà de títols que tenen la música com a eix principal.

2

El “feeling” de Stanley Donen

Potser l’estiu no és la millor època per protagonitzar una escena com aquesta de Gene Kelly sota la pluja, però ja sabeu que les tempestes d’agost són traïdores. ‘Cantant sota la pluja’ ens ha deixat un grapat de fotogrames essencials per a la història del cinema, i totes gràcies al mateix Kelly i al cineasta Stanley Donen, que va morir el febrer passat. La Filmoteca dedica ara un cicle a aquest director, que va saber mesclar com pocs la intriga amb la comèdia sofisticada, i que es va convertir en un dels grans aliats d’intèrprets com Cary Grant o Audrey Hepburn.

3

Krzysztof Kieślowski: No oblidaràs!

El cineasta polonès Krzistof Kieślowski es va convertir des de finals dels 70 en un dels grans directors del seu país. Sota el bloc soviètic, va rodar drames humans que amagaven crítiques a la manca de llibertats del seu país, però també retrats de l’angoixa i la depressió de l’home modern. A principis dels 90, es va traslladar a França, on va rodar ‘La doble vida de Verónica’ i la trilogia dels tres colors, dedicats a la bandera francesa i als valors democràtics que representava. Un dels grans noms del cinema del segle XX, que va reflexionar sobre el mateix projecte de construcció europea que ara està en crisi.

4

In memoriam: Charles Aznavour

El músic i actor francès Charles Aznavour, d’origen armeni, va tenir una carrera quasi incombustible que va començar amb 11 anys i es va allargar durant vuit dècades i mitja. La Filmoteca recorda aquesta figura indispensable de la cultura francesa, mort l’ocubre passat amb dos títols ben significatius: ‘Disparen sobre el pianista’, de François Truffaut, i ‘Ararat’, d’Atom Egoyan.

5

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, grans, i sobretot petits, podran recuperar joies recents del cinema infantil, com les dues entregues de ‘Paddington’ o ‘La sirenita’, en una iniciativa que vol recordar-nos que la Filmo és per a totes les edats. I a l’agost, quan a la cartellera convencional sembla que no hi fan res, a la Filmoteca teniu un seguit de títols per gaudir de bon cinema!