El 2021 arriba amb llançaments musicals que destaquen per les seves col·laboracions i creacions col·lectives. Una versió musical del “com més serem, més riurem”.


1. ‘Comerte entera’


C. Tangana i Toquinho, 2021

C. Tangana té, pràcticament, a punt el seu disc nou i ell mateix diu que és el millor disc de la seva carrera. La setmana passada va fer públic, a les xarxes socials, tot anotant-lo en un tovalló, el llistat de cançons que inclou el disc i també el llistat impressionant de col·laboracions, a banda del seu productor aliat Alizzz: Kiko Veneno, Jorge Drexler, Andrés Calamaro, Gipsy Kings, Jose Feliciano, entre d’altres, que sumats a les dels avançaments ja estrenats —’Comerte entera’, amb Toquinho, o ‘Tú me dejaste de querer’—, amb Niño de Elche, La Húngara i, fins i tot, Los Chichos, com bé diu, poden convertir aquest disc en un treball crucial i referencial de C. Tangana. Totes aquestes col·laboracions aconsegueixen sumar estils i registres molt diversos a les cançons (tenim bachata, flamenc, rumba, bossa…), i crear un conjunt musical molt ric, interessant i molt modern que, segons C. Tangana, és un homenatge al folklore espanyol i llatinoamericà.


2. ‘Don’t judge me’


FKA twigs, Headie One i Fred again.., 2021

‘Don’t judge me’ és l’avançament del disc nou de FKA twifgs que, tot i crear-lo durant el confinament, tancada sola a casa, compta amb més col·laboracions que mai. El procés creatiu s’ha fet via FaceTime i és un disc sorgit de la necessitat latent de connexió i de compartir les creacions. El Guincho s’estrena en la producció d’aquestes cançons, però també hi participen rapers com Headie One, Fred again.., entre molts altres artistes de disciplines diverses, amb què la compositora, ballarina i coreògrafa britànica ha volgut eixamplar el seu univers no només musical, sinó també sensible.


3. Acte de Fe


Sónar+D, 2020

Acte de Fe està integrat per Adrià Grandia, Carlos Martorell, Marc Vilajuana, tres artistes multidisciplinaris de diferents generacions, i una intel·ligència artificial entrenada amb 11.000 partitures litúrgiques de totes les èpoques. Aquí tenim instruments medievals com la viola de gamba, pandero, cants religiosos, però també ordinadors, sintetitzadors, algoritmes i sensors de moviment. Durant aquest acte sacre postmodern, en què s’explora la similitud entre religió i tecnologia, la IA escolta els intèrprets i genera melodies en temps real.


4. ‘Hopprock’


Madlib i Four Tet, 2021

L’MC, productor de hip-hop i multiinstrumentista nord-americà Madlib ha enviat, pràcticament durant dos anys, centenars de peces musicals al seu amic, l’artista i productor electrònic britànic Four Tet. Aquest s’ha encarregat dels arranjaments i masterització de les 16 cançons definitives que integren el disc ‘Sound ancestors‘. Aquest disc publicat divendres passat és una meravella musical que aglutina soul, funk, música africana, jazz, reggae, amb el beat dens i evolvent de les creacions de Madlib. Alhora, el títol fa referència a totes les ànimes i fantasmes de creadors sonors pioners que Madlib diu que han sobrevolat i, en certa manera, també col·laborat en aquestes cançons.


5. ‘A Bottle of rum’


Xiu Xiu feat. Liz Harris, 2021

Xiu Xiu, el projecte liderat per Jamie Stewart, acaba d’anunciar ‘OH NO‘, un disc de duets, en què col·laboren artistes admirats del seu univers musical proper com Sharon van Etten, Twin Shadow, Owen Pallet o Liz Harris (Grouper), que l’acompanya en aquest primer avançament. I tot i que Xiu Xiu sempre ha proclamat que fa música bonica per als temps difícils, poder compartir-la aquesta vegada amb les col·laboracions citades ha estat clau per combatre la crisi d’isolació i depressió que va patir Stewart a l’inici de gestació del disc. ‘OH NO’ ha estat un disc revelador que referma el poder de la música per connectar, ja que fins i tot quan estem sols, no estem sols.


6. ‘Miracles’


Bill Callahan i Bonnie “Prince” Billy feat. Ty Segall, 2021

A partir de l’abril passat, els dos cantautors nord-americans, Bill Callahan i Bonnie “Prince” Billy van iniciar aquesta ‘Bill sèrie‘, en què comparteixen i versionen cançons dels anys 70, d’autors com Robert Wyatt, Lou Reed, Little Feat, entre d’altres, i conviden una tercera persona que s’uneixi i els acompanyi a cada cançó (Ty Segall, com ara escoltàvem, o David Pajo, Six Organs of Admittance, entre molts d’altres) i en publiquen una, en format digital, cada setmana. Són com els Stay Homas del folk i el rock nord-americà, però la seva col·laboració s’ha allargat més enllà del confinament, perquè la gaudeixen molt. No se sap si d’aquesta sèrie n’esdevindrà algun tipus de compilació en forma de disc o d’espectacle conjunt, però, ara mateix és un goig rebre novetats setmanals amb aquests dos grans músics.