James Blake

Amb la cançó ‘If the car beside you moves ahead’, James Blake descriu un viatge físic i mental sobre les sensacions que sentim quan ens avança un cotxe. Recorda els seus primers EP per l’experimentació amb la veu, el to, el ritme i els bucles de versos, sense abandonar el punt emocional de les seves composicions recents. Trobem aquí un James Blake madur que, tot i no tenir encara disc llest, esperem que ens doni alegries aviat.

 

Joan as a Police Woman

Acaba de publicar el disc ‘Damned devotion’. És el 5è disc d’aquesta artista nord-americana, que construeix cançons amb forta càrrega emocional, atmosferes de caràcter fosc i introspectiu i una veu molt soul, sense deixar de fer pop. A diferència dels discos anteriors té una lleugera intenció de crítica política (l’era Trump ja ho condiciona) i explica que, sobretot, en aquestes cançons ha volgut treballar a partir de les estructures rítmiques i l’experimentació amb bateries i percussió com a batec principal de creació. En el videoclip de ‘Warning bell’, la primera cançó d’avançament, passeja dins un cotxe per Brooklyn i Chinatown, una nit plujosa i amb boira, que enllaça molt bé amb la melodia i l’esperit de la cançó.

 

George FitzGerald & Lil Silva

George FitzGerald vindrà a presentar el seu segon disc al Sónar, ‘All that must be’, que es publicarà aquest març i que compta amb col·laboracions molt interessants (Bonobo, Tracey Thorn, etc.). El disc suma house, bass i garage, amb un so emotiu i alhora molt contemporani. Explica que aquest disc és fruit d’un moment de canvi, acceptació i renovació, arran de la tornada a la seva Londres natal, després de molts anys de viure a Berlín, i d’haver estat pare per primera vegada.

 

PJ Harvey and Harry Escott

PJ Harvey ha col·laborat amb el compositor britànic Harry Escott i junts han creat la cançó principal ‘An acre of land’ per a ‘Dark river’, un drama rural ubicat als paisatges de Yorkshire que s’acaba d’estrenar a Anglaterra. Aquí veiem la protagonista del film, mentre escoltem la cançó, una versió austera de la cançó tradicional anglesa ‘Sing ivy’, amb només guitarra, piano, contrabaix i la veu colpidora de PJ Harvey.

 

Da Souza

‘Futbol d’avantguarda, somni i viatge d’Agustí Simó da Souza’ és el tercer àlbum del grup, que es va publicar la setmana passada, i homenatja, precisament, aquest entrenador de futbol poeta viatger mallorquí i brasiler que van conèixer al Raval. No només van manllevar-li el cognom Da Souza, sinó també ara cites i textos per crear aquest nou cançoner. Hi han incorporat teclats, saxòfon i percussió al ja particular pop-rock guitarrer de Da Souza i la sonoritat i melodies del disc recorden  grups que els agraden com Teenage Fanclub, Pavement o The Beatles. És un disc lluminós, vital i alegre i alhora tendre i emotiu. Narrativa surrealista, amb evocacions constants a la conducció i a un trajecte físic i abstracte, sempre passat pel sedàs juganer i en clau d’humor del grup.

 

Car Seat Headrest

Car Seat Headrest han regravat ‘Twin fantasy’, un disc que ja havien publicat a Bandcamp el 2011, però que ara han decidit polir i oferir de nou. Hi incorporen detalls sonors i variacions i també correccions en les lletres. El cantant i compositor Will Toledo diu que la perspectiva del temps li permet refer i explicar millor les històries de relacions sentimentals que narrava. És un nou disc d’indie pop potent i viu, amb autentiques joietes. Destaquen, sobretot, les lletres d’alt contingut poètic, molt intel·ligent i ple d’humor.

 

Belle and Sebastian

El grup prepara un creuer de quatre dies pel Mediterrani, previst per a l’estiu del 2019, que sortirà de Barcelona per reproduir i celebrar els 20 anys de ‘Bowlie weekender’. Es tracta d’un viatge que, com un festival ambulant i a alta mar, compta amb diverses actuacions de molts grups, i està comissariat pels mateixos Belle and Sebastian. Mentre tracen mapes i detalls, acaben de publicar un nou treball, ‘How to solve our human problems’, que consta de tres EP i incorpora aquesta balada nostàlgica, una cançó de tall clàssic i reconeixible empremta dels escocesos que explica una dolça fugida de protecció cap al desert del Sàhara i lluny dels problemes.

 

Drake

El videoclip de ‘God’s plan’ fa un seguiment de Drake, a mode de documental, per zones de Miami amb pocs recursos. Hi veiem el raper regalar feixos de diners, talons per cobrir estudis, cotxes, joguines, tots els productes que es vulguin comprar en un supermercat, entre moltes altres accions “altruistes”. D’una banda, aquestes accions s’han vist com un gran gest i que el clip mostri una cara de Miami sovint amagada i delati una problemàtica existent i, alhora, com una acció política significativa: un raper negre amb poder que ajuda la societat nord-americana. I d’altra banda, una posició que critica l’exhibicionisme de la beneficència servida com a espectacle.

 

Lorey Money

Quan crèiem insuperable ‘Ola ke ase’, fa unes setmanes ens va sorprendre amb aquest hit, versió de Lil Pump, que tracta el procés amb clau d’humor. Amb format de club i altres DJ, rapers i sorpreses, la de divendres es preveu una gran festa amb música urbana, bon rotllo i humor garantits. En aquests temps tan estranys i grisos que vivim, no perdem l’humor i les ganes de riure.

 

Aquí pots veure la secció sobre rodes de la Mireia Madroñero a l’Àrtic:

MIREIA MADROÑERO MÚSICA CARRETERA ÀRTIC