Circ Pistolet

El Tomàs Cardús i l’Enric Petit són dos acròbates que es van conèixer de petits fent els primers equilibris sobre un tronc a la colla castellera Minyons de Terrassa i ja no s’han tornat a separar. La seva història personal és el fil conductor de l’espectacle que havien de presentar al Cruïlla: ‘Quan no tocàvem de peus a terra’, premi Zirkolika 2017 a millor espectacle de circ de carrer de Catalunya. Una història de circ que parla de l’amistat, la proesa i el risc. I és que el Circ Pistolet porta el risc al seu ADN: el risc de dedicar-se a un ofici sense circuit estable a casa nostra, el risc d’anar a taquilla sense saber què guanyaràs, el risc de criticar un festival com el Cruïlla.

“Ens han decebut, vam valorar molt positivament que obrissin el Cruïlla a les arts escèniques. Deien que són temps difícils i que havíem de remar junts i vam acceptar anar a taquilla, però no hem entès que ens cancel·lin 15 dies abans de l’espectacle, si remem junts, remem fins al final, el circ no ven de forma anticipada”.

La companyia Circ Pistolet va fer ahir un comunicat contra el festival Cruïlla XXS per cancel·lar l’espectacle que havia de fer aquest dijous al Teatre Victòria de Barcelona. “Segurament és legal que ens cancel·lin el bolo, però trobem que és injust i mesquí, i encara més en aquest moment tan difícil per les arts escèniques en general”, afirmava el comunicat que ha despertat una allau de reaccions a les xarxes socials. “Som petits però no estem sols, agraïm tot el suport que hem rebut de tanta gent”, reconeix Tomàs Cardús, un dels membres de Circ Pistolet.

El Cruïlla i Pistolet, al 50 % de taquilla

La companyia també denunciava que “anar a taquilla precaritza, és una aposta molt arriscada, gairebé mai no ho fem però vam acceptar”. Circ Pistolet i Cruïlla van pactar repartir-se la taquilla al 50 %, però els acròbates consideren que aquestes xifres no representen la realitat perquè del total de l’espectacle cal restar el 10 % de la SGAE i el 21 % IVA, és a dir, que finalment reben el 35 % del total. Circ Pistolet havia venut només 20 entrades de l’espectacle que havia de representar dijous passat.

El circ fa equilibris per sobreviure

Aquesta primavera el Tomàs Cardús i l’Enric Petit tenien confirmada la presència a un festival de circ belga que els havia d’obrir la porta d’Europa: “Fins ara havíem fet poques sortides fora de Catalunya i aquesta era una molt bona oportunitat”. La crisi provocada per la covid-19 ha estat molt dura per les companyies de circ com Pistolet que ha cancel·lat 15 actuacions “la primavera és el millor moment pel circ i ha caigut tot, hem perdut la temporada”.

Circ Pistolet, la història de dos amics

L’Enric Petit i el Tomàs Cardús van formar-se a l’escola Rogelio Rivel de Barcelona i van ampliar els seus estudis a França. El 2008 va néixer Circ Pistolet amb Enric Petit i Rat Serra, junts van crear el primer espectacle de la companyia, ‘Sobre rodes’, que van girar per Catalunya, Espanya i França amb més de 150 representacions. L’any 2010, l’Enric i el Tomàs es van retrobar i van començar a entrenar i a posar en comú els coneixements adquirits. La companyia es va ampliar fins a sis membres que van estrenar l’espectacle de carrer ‘Cabaret Pistolet’ i l’espectacle de sala ‘Incert’, aquest últim guardonat amb el Premi Zirkòlika al millor espectacle de circ de l’any 2014. Finalment, l’any 2017 l’Enric i el Tomàs es van llançar en la seva última creació, ‘Quan no tocàvem de peus a terra…’, una autobiografia a de la seva amistat en clau de circ.

View this post on Instagram

COMUNICAT DE CIRC PISTOLET Avui 23 de juliol havíem d'actuar al Teatre Victòria de Barcelona dins de la programació del festival Cruilla XXS. Però no ho farem. I no serà per culpa del Covid19, sinó per culpa d'una decisió purament empresarial de la direcció del Festival Cruilla XXS, que ha fet campanya dient que venien a salvar els artistes. Circ Pistolet és una companyia de circ amb més de 12 anys de recorregut i a punt d'estrenar el seu 5è espectacle.  L'espectacle "Quan no tocàvem de peus a terra…" que s'havia de fer dins del Cruills XXS va guanyar el premi Zirkolika 2017 a millor espectacle de circ de carrer de Catalunya. A principis de maig, Cruïlla es posa en contacte amb nosaltres i ens planteja una actuació. Aniríem a taquilla i només ens quedaríem el 35% aprox.Condicions molts dures, però que acceptem. Degut al Covid19 ens ha caigut la temporada sencera i una oferta de feina, ara mateix, és una bombolla d'aire. El dia 26 de juny es fa la roda de premsa de presentació de la programació de les arts escèniques, i nosaltres hi som presents.  Mentrestant, Cruïlla ens dóna cartells del nostra espectacle perquè anem fent difusió als nostres canals. El dia 6 de juliol rebem una trucada molt agressiva de part del Cruïlla.La raó: s'han venut poques entrades i nosaltres no hem fet prou difusió del NOSTRE espectacle que es farà en el SEU festival. Ens avisen que si no aconseguim vendre més entrades, ens cancel·laran el bolo.  Cosa que acaben fent el divendres 10 de juliol.  Que nosaltres haguem vist, des de Cruïlla XXS mai han fet publicitat del nostre espectacle.  Segurament és legal que ens cancel·lin el bolo, però trobem que és injust i mesquí, i encara més en aquest moment tan difícil per les arts escèniques en general.

A post shared by Circ Pistolet (@circpistolet) on