Carme Ruscalleda
va tancar, el mes d’octubre passat, el seu restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar. Feia 30 anys des que la cuinera catalana i el seu marit, Toni Balam, van comprar una torre al costat de la xarcuteria familiar on treballaven. Allà, van obrir el seu local sense imaginar mai que, amb el temps, la Carme es convertiria en la dona més destacada, a escala internacional, del sempre complicat món de la cuina.
Però el temps passa i cal retirar-se de la primera línia, la del restaurant Sant Pau on van començar, però això no significa que Carme Ruscalleda pengi el davantal, ni que canviï els fogons per la calma d’un retir guanyat i merescut. A més del Sant Pau de Tòquio, que continua obert, segueix treballant amb l’hotel Mandarin de Barcelona on, entre d’altres, dirigeix el Moments juntament amb el seu fill Raül i, és clar, edita llibres. L’últim té un títol que resumeix a la perfecció el sentiment imperant en la feina de la Carme: ‘Felicitat’.
Història del restaurant Sant Pau, al llibre ‘Felicitat’
Amb fotografies de Carles Allende i textos de Rosa Rivas, Carme Ruscalleda repassa la història del Sant Pau i ofereix 14 receptes de la seva mà. Receptes que tenen a la natura i a la terra com a inspiració, tal com ha estat sempre amb la seva feina. Guanyadora de set estrelles Michelin, entre altres guardons, és un dels principals referents de la gastronomia amb nom de dona, en un entorn on encara els homes són majoria.
Ruscalleda aposta per una educació gastronòmica que comenci a les escoles i que ens ajudi a menjar millor. I per fer-ho, res com fixar-se en les generacions passades, aquelles a qui homenatja al seu llibre perquè feien cuina quan encara no estava de moda. Queda clar que el Sant Pau pot tancar, però Carme Ruscalleda no para.