El projecte Apropa cultura és un programa d’inclusió social que té com a missió trencar les barreres que impedeixen que els col·lectius més vulnerables gaudeixin de la cultura. La iniciativa, que té com a lema “Una porta a la inclusió”, està format per programadors culturals, entitats i serveis socials.

Des del seu inici, s’han celebrat més de 2.000 propostes culturals a un centenar d’equipaments. Entre el 2017 i 2018 van participar 46.449 persones a tot Catalunya i una setantena d’equipaments culturals, entre els quals destaca L’Auditori (6.346 persones), la Sagrada Família (3.533), el Grup Focus (3.355), el Liceu (3.117), el CaixaForum (2.204), el TNC (2.057), el Zoo (1.824), el Palau de la Música (1.679) o el Teatre Lliure (1.372). Entre els col·lectius més beneficiats hi ha els de salut mental (12.181), persones amb discapacitat intel·lectual (10.807), gent gran (6.404), infants i joves (5.161) o immigrants i persones refugiades (2.388).

Com funciona Apropa cultura?

Els equipaments culturals s’adhereixen al programa i ofereixen les seves localitats i visites a través de la programació que es publica al web apropacultura.cat. Tots els espectacles s’ofereixen a un preu màxim de tres euros. D’altra banda, els centres socials que ho desitgin es poden registrar de forma gratuïta al web i són validats per l’equip Apropa. Un cop validats, aquests centres ja poden consultar la programació disponible i reservar l’espectacle o visita que els interessa. Finalment, després de la visita, es demana als centres socials la valoració de l’experiència a través d’un formulari.

Assistim a dos actes programats per Apropa cultura

 

Apropa cultura, al TNC

Més de 2.000 persones han assistit al Teatre Nacional de Catalunya entre el 2017 i 2018 dins el programa Apropa cultura‘Alba (o el jardí de les delícies)’ és una de les obres que s’oferien a la programació d’enguany.

Apropa Cultura, a L’Auditori

Algunes institucions com L’Auditori disposen de programes concrets per grups vulnerables com ‘Un matí d’orquestra’. Una experiència dissenyada des de l’Auditori Apropa que està dirigida a col·lectius de discapacitat intel·lectual. Nosaltres, hem acompanyat un d’aquests grups i els seus educadors en una de les visites que L’Auditori ha programat entre setmana.

La visita ha començat amb una trobada amb músics al Foyer de la Sala 1, a continuació han assistit a una part de l’assaig de l’orquestra, que preparava el concert del cap de setmana i, per finalitzar, ha tingut lloc un taller musical a l’Espai 5 de L’Auditori, on tots els participants han tingut la oportunitat de tocar i sentir-se part d’una orquestra.