L’il·lustrador i escriptor Bernat Cormand publica la novel·la ‘El cap als núvols’, adreçada als preadolescents, i ens la presenta a l”Àrtic’.

Una història d’amor en temps de primària

L’Elies té onze anys i viu una situació complicada a l’escola: víctima d’una situació de “bullying” per part d’un noi, la seva única amiga és la Vane, una companya amb qui ha fet molta pinya. Però la cosa canvia quan el Tomàs, un alumne nou, arriba a la seva classe. Aviat, de l’antipatia inicial entre els dos nens passaran a l’amistat. Però l’Elies sent alguna cosa més pel seu nou amic…

A través dels meus llibres m’agrada donar una visió positiva de la realitat LGTB perquè és una forma d’incorporar-ho a la societat sense dramatisme. De totes maneres, penso que es tendeix, en pel·lícules i literatura, a mostrar el col·lectiu LGTB amb dramatisme, però amb raó perquè hi ha hagut, al llarg de la història, molta discriminació i encara n’hi ha actualment.”

Bernat Cormand

Amb ‘El cap als núvols’, Bernat Cormand torna a tractar el tema de l’amor homosexual entre dos nens. L’il·lustrador i escriptor ja ha reflectit la complexitat dels sentiments i de la identitat sexual i de gènere en treballs anteriors, sempre adreçats al públic infantil. Cormand ha notat com els nous lectors, el públic més petit, sovint no té cap problema a l’hora de plantejar la diversitat d’opcions del moviment LGBTQI+, a diferència del que, sovint, passa amb els adults.

L’altre dia, amb la promoció del llibre, un mitjà, que no diré el nom, em va preguntar: “El cap als núvols’ està dirigit a nens que comencen a veure que són homosexuals, pares que tenen fills homosexuals o, fins i tot, nens que discriminen homosexuals?” Llavors, la meva resposta va ser: “No, és un llibre per a tothom.” Perquè, al final, tots hem d’aprendre a incorporar aquesta realitat i fer-la nostra i a no estranyar-nos que hi hagi nens que s’allunyin del que dicta la tradició o que no encaixin dins d’una societat heteronormativa.”

Bernat Cormand

‘El cap als núvols’ és una novel·la d’amistat i d’amor adreçada a nens a partir de 10 anys, il·lustrat amb dibuixos de Bernat Cormand però que, en aquesta ocasió, prioritza la seva faceta de narrador, amb un relat àgil i adequat per als preadolescents. El publica L’Altra Editorial dins de la sèrie L’Altra Tribu, pensada per a lectors joves.

El món il·lustrat de Bernat Cormand

En Bernat Cormand en té prou amb un llapis, un bolígraf o una estilogràfica per traslladar-nos a un món de colors pàl·lids i reflexions compromeses. Filòleg i il·lustrador, va estudiar el Màster en Literatura Comparada de l’Autònoma i ha treballat per a diverses editorials, però sense deixar mai de cultivar la seva vena artística a través de l’escultura, el dibuix o la il·lustració, una pràctica que abocaria en llibres com ‘Els dies feliços’ o ‘Viatges i flors’.

Però en Bernat mai no ha oblidat el nen que porta a dins, el que es va fascinar per la lectura de ben petit, i probablement per això és director de la revista ‘Faristol’ i crític de literatura infantil i juvenil. I ara, el Bernat s’abstreu de tot i posa ‘El cap als núvols’, i per això avui l’hem convidat a l”Àrtic’, on, ho hem de confessar, a vegades també ens despistem una mica i fins i tot fem volar coloms.

Bernat Cormand