Laida Azcona Goñi i Txalo Toloza-Fernández presenten un nou projecte dins de la sèrie de teatre documental ‘Pacífico’, que ja va analitzar les formes més actuals de colonialisme amb ‘Extraños mares arden’ i ‘Tierras del sur’. Ara completen la trilogia que posa en relació el patiment que han tingut els pobles originaris de l’Amèrica Llatina i el desenvolupament de la cultura i la civilització contemporànies amb ‘Teatro Amazonas’.

La ex-ballarina i coreògrafa navarresa i el creador xilè plantegen els muntatges com un acte performàtic on s’exposen uns arguments a partir d’un llarg procés d’investigació. Aquesta vegada la recerca va començar amb la construcció de dues infraestructures gegantines: el Teatro Amazonas, un teatre d’òpera construït a Manaus a finals del selge XIX en l’apogeu de l’explotació del cautxú; i l’ Arena Amazonia, estadi de futbol edificat un segle després amb motiu del mundial de 2018, en un entorn amb nula tradició futbolera. “Són episodis que ens parlen de deliris de grandesa”, comenta Txalo Toloza.

Neocolonialisme i barbarie

“En aquesta triologia posem en relació neocolonialisme, barbàrie i desenvolupament de la cultura contemporània”, explica Toloza. I és que la parella planteja també com a delirant l’empresa de Werner Herzog alhora de rodar ‘Fitzacarraldo’ en ple Amazones. Una nova entrega de teatre documental signada per Azkona&Toloza que s’articula com en les anteriors entregues: projecció de textos, imatges, testimonis posats en boca dels actuants (Azona i Toloza) mentre aquests van construïnt a escena un paisatge abstracte que remet al que és objecte de refelxió.

Informació de servei

Autoria: Azkona&Toloza
Posada en escena i dramatúrgia: Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández
Intèrprets: Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández
Horaris: del 15 al 17 de juliol a les 20.30 h
Espai: Teatre Lliure de Montjuïc
Durada: 80 minuts
Preu: 15 €
Espectacle en castellà