‘Tierras del sud’, ‘Extraños mares arden’ i ‘Teatro Amazonas’, conformen el retrat del neocolonialisme a Llatinoamèrica que signen i interpreten Laida Azkona i Txalo Toloza-Fernández.

‘Teatro Amazonas’ ja va ser al Lliure de Montjuïc durant el Grec. Ara la seu de Gràcia el recupera juntament amb les altres dues entregues de teatre documental. Les tres funcionen es basen en una mateixa fórmula: Azkona i Toloza van dibuixant a escena un mapa metafòric d’un fragment de territori, mentre desgranen històries extretes d’un procés de recerca d’any i mig.

Neocolonialisme i poble maputxe

De la investigació que van dur a terme a la Patagònia sorgeix ‘Tierras del sud’. El muntatge comença amb la colonització del territori planificada des de Buenos Aires al segle XIX, que va suposar la mort de milers de maputxes. Però parla també de les estratègies neocolonials del segle XX i del present.

El més interessant és com van apareixent noms que “a priori” no es relacionarien: els lladres de bancs Butch Cassidy i Sundance Kid, l’empresari del tèxtil Luciano Benetton o Joe Lewis, el fabricant de les patates fregides Lays. Tots amb interessos que han entrat en col·lisió amb la forma de vida maputxe.

“Les estratègies, pel que fa a la barbàrie exercida, no han canviat tant en 300 anys”, afirma Txalo Toloza. ‘Tierras del sud’ fa funcions el 17 i el 18 de febrer; ‘Teatro Amazonas’, el 20 i el 21, i ‘Extraños mares arden’, el 25 i el 26.