Música

L’agenda musical del setembre està marcada pels concerts de la Mercè. Grups catalans com La Iaia, Love of Lesbian, Obeses, Els Catarres o Gertrudis ompliran els diversos escenaris de la festa major. En total, més de 130 actuacions en directe, en 14 escenaris. Aquest any se n’hi incorpora un de nou, al Paral·lel, per commemorar els 75 anys de la Sala Apolo.

Però la tardor portarà, també, altres artistes a la ciutat: el sempre polèmic Maluma, que actuarà el 15 de setembre al Palau Sant Jordi; el gairebé immortal Raphael, que hi tocarà uns dies més tard, el 29; i altres veterans com Laura Pausini (17 d’octubre) i Manolo García (20 d’octubre), tots dos al mateix Sant Jordi.

Escena

Els teatres també aixequen el teló amb propostes noves. Mercè Arànega es posarà en la pell de ‘Shirley Valentine’, una mestressa de casa que decideix reinventar-se. Arribarà al Teatre Goya a partir del 13 de setembre. Qui també pujarà sol a l’escenari, en aquest cas per primer cop, és Bruno Oro, que es plantejarà què passaria si fóssim immortals. Aquest és, justament, el títol del muntatge, ‘Immortal’, escrit i dirigit per Marc Angelet i Alejo Levis, que s’estrenarà el 7 de setembre a la Sala 2 del Club Capitol. Els amants dels musicals tenen una cita amb ‘Fun home’, al Condal, que des d’aquest setembre se centrarà en aquest gènere.

Museus

Els museus de Barcelona ja tenen a punt la programació del nou curs. El MACBA proposa un recorregut per la seva col·lecció permanent, des dels anys 20 fins a l’actualitat: “Un segle breu”. I al novembre inaugurarà una mostra sobre Jaume Plensa. A Montjuïc, el CaixaForum ens traslladarà a París i l’esperit de Montmartre amb una exposició de Toulouse-Lautrec. I el CCCB es capbussa en l’obra cinematogràfica de Stanley Kubrick, amb projeccions dels seus films, però també amb guions, fotos i fins i tot vestuari utilitzat en les pel·lícules.

Llibres

Qui prefereixi endinsar-se en la ficció sense haver d’aixecar-se de la butaca, té un munt de títols per triar i remenar. Divendres engegarà la Setmana del Llibre en Català, i entre els autors de casa nostra amb novetats destaquen Sergi Pàmies, Marta Rojals o Marta Orriols. Però la tardor també ens espera amb obres d’escriptors internacionals com Cartarescu, Kureishi, Stephen King o un de pòstum de Tom Wolfe.