Pocs llibres aconsegueixen causar tanta sensació abans de publicar-se com els de Marta Rojals; una de les escriptores amb més projecció de la literatura catalana contemporània i que, malgrat l’èxit, s’ha mantingut en l’anonimat: ni signa llibres per Sant Jordi, ni concedeix entrevistes cara a cara.

‘El cel no és per a tothom’, publicat per Anagrama, no ha estat cap excepció. Tot el contrari: setmanes (i fins i tot mesos) abans de publicar-se, molts lectors han anat a les llibreries per demanar-ne informació. A La Calders (a Sant Antoni), la llibretera Isabel Sucunza explica que durant l’estiu ha rebut reserves de gent que ni ha pogut fullejar el llibre, un fet poc habitual. A la Laie de Pau Claris, el llibreter Lluís Morral assegura que sobretot hi ha hagut rebombori a les xarxes socials.

A les llibreries de barri més allunyades del centre també han notat el fenomen Rojals. L’Àlex Lerís, llibreter de la llibreria Etcètera (al Poblenou), assegura que abans de marxar de vacances (al juliol), alguns clients habituals ja demanaven ressenyes de la tercera novel·la de l’escriptora nascuda a la Ribera d’Ebre.

Les entranyes familiars, al descobert

La darrera obra de Rojals, que s’ha posat a la venda aquest dimecres, furga en les relacions entre tres germans: l’Eva, la Sara i el Pep. Com a fil conductor, l’enigmàtica autora se centra en quatre dies del 2007, tot i que la novel·la s’endinsa en més de 40 anys de relació familiar. ‘El cel no és per a tothom’ no només retrata els canvis personals, sinó que també hi tenen impacte els canvis en la societat i l’entorn que envolta els germans.