L’obra ‘Sant Pere, Santa Caterina. El meu barri’, de Francesc Artigau, forma part dels “Quaderns de viatge” que edita l’Ajuntament i que volen donar a conèixer els barris de la ciutat a través de la mirada personal d’il·lustradors i dibuixants. En el cas d’en Francesc Artigau, el llibre recull alguns dels monuments del barri, com ara el Palau de la Música, però sempre els mostra més des del vessant sentimental que no pas monumental. L’obra té un espai especial per a les persones, artistes o botiguers, tant del passat com actuals. Per a l’artista, certs botiguers, com ara el forner o el peixater, són autèntics artesans.

El pintor Francesc Artigau treballa en un taller del barri de Sant Pere des del 1966. Coneix molt bé la part monumental del barri però sobretot la humana. I això és el que ha plasmat en el llibre ‘Sant Pere, Santa Caterina. El meu barri’.

Artigau ha omplert cinc àlbums de dibuix amb els esborranys i notes dels personatges i monuments que apareixen al llibre. El pintor explica que “hi ha una barreja entre el documental i el sentiment perquè hi ha una part també de vivències personals que, potser, el que fan és enriquir l’obra però que possiblement l’espectador no ho sabrà”.

Un “Quadern de viatge” diferent

L’obra d’Artigau no segueix l’estil dels “Quaderns de viatge” editats anteriorment per l’Ajuntament. Aquest llibre, a més de donar més protagonisme a les persones que a les pedres, combina diferents estils i tècniques per aconseguir un efecte sobre l’espectador. “Quan miro un llibre d’il·lustracions o dibuixos i veig totes les pàgines amb el mateix criteri, arriba un moment que em semblen totes iguals. Per això he volgut que fessin salts, que cadascuna tingués un estil i una tècnica diferents”.

Artigau assegura que en el llibre apareixen gairebé totes les persones i els monuments que expliquen el passat i el present del Sant Pere i Santa Caterina, un barri que no el va veure néixer, però que ha estat el que l’ha vist formar-se com a persona i artista.