La pluja i el mal temps van marcar la visita de Joan Pau II a Barcelona, el 7 de novembre de l’any 1982. Era la primera d’un papa a la ciutat.
Una visita històrica
La visita de Joan Pau II va ser històrica perquè era la primera vegada que un papa visitava la ciutat. Aquest acte formava part d’un recorregut de 10 dies per tot Espanya. L’única visita semblant en tota la història va ser la d’Adrià d’Utrec, al segle XVI, quan va passar per Barcelona quan encara no era papa.
Ningú per rebre el papa
Quan Joan Pau II va aterrar a l’aeroport del Prat, tots els bisbes i les autoritats civils eren a Montserrat esperant-lo i no hi havia ningú per rebre’l. Aleshores, el doctor Jubany va trucar a mossèn Francesc Muñoz, li va atorgar la màxima responsabilitat religiosa de Catalunya i li va ordenar anar a rebre el papa. El mossèn, acompanyat d’un seguici de cotxes de la Guàrdia Civil, i a tota velocitat, va arribar a l’aeroport en un temps de rècord. Joan Pau II es va sorprendre molt de trobar-se a peu d’escala un mossèn i dos guàrdies civils.
“Netegi’s en sec”
El papa va volar amb helicòpter des de l’aeroport del Prat fins a Montserrat enmig d’una intensa tempesta. Quan hi va arribar, possiblement a causa del mareig del vol, Joan Pau II va desaparèixer uns minuts. Un cop recuperat, i després de decidir que no es feia l’eucaristia, algú del seu seguici va entregar una capsa als monjos. Ells es van oblidar de l’obsequi fins al vespre. Quan ja de nit van obrir la capsa, hi van trobar la casulla blanca que el papa havia de fer servir per dir missa. Al damunt, hi havia un paper, cosa que va aixecar força expectativa. Quan el van llegir, la sorpresa va ser majúscula. Al paper hi deia: “Netegi’s en sec”.
La pluja, constant, i una víctima mortal
El dia, com s’ha dit, era plujós. Fins al punt que l’aiguat va causar la mort d’una noia a Montserrat durant la visita del pontífex. Però la visita va seguir endavant i Joan Pau II se’n va anar al Camp Nou, on cada cop plovia més. En acabar la missa a l’estadi, plovia a bots i barrals. El bisbe de Vic, un home molt gran, ho va passar malament i va caldre cobrir-lo amb un impermeable per evitar mals majors.
A la Sagrada Família
Després del Camp Nou, el papa va anar a la Sagrada Família. Davant de la façana del Naixement va pronunciar unes paraules que avui són en una placa commemorativa:
El temple de la Sagrada Família recorda una altra construcció feta en pedra viva, que és la família cristiana”
L’any 2016, Barcelona va rebre, de nou, la visita d’un papa. En aquest cas, va ser Benet XVI, qui va consagrar la Sagrada Família. Ho va explicar Jaume Aymar, director de Ràdio Estel i col·laborador de la delegació de comunicació de l’Arquebisbat de Barcelona en aquell esdeveniment, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’, el març del 2018.