El restaurant Amaya, al número 20 de la Rambla, es va fundar el maig de 1941 i en aquella època de postguerra era conegut com el restaurant d’El cocinero Rojo. Ignasi Torralba, propietari del restaurant Amaya, explicava en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘ les històries d’aquest emblemàtic local per el que han passat personatges, escriptors i polítics de primer ordre.

Origen del nom i del sobrenom del local

Els fundadors del restaurant van ser don Antonio Mailán, cuiner del ministre de la II Republica Indalecio Prieto, i un cambrer d’Avinyonet anomenat Josep Marcé. L’antiga professió de Mailán explica el sobrenom del restaurant, ”El cocinero rojo”.

Molts són els que pensen que el nom d’Amaya prové de la bailaora flamenca nascuda al Somorrostro, però la veritat és que el cuiner basc va escollir el nom de dona més comú de la seva terra. Mailán sempre va ser considerat un roig i des del Moviment no veien amb bons ulls el negoci de la Rambla. Però la veritat és que entre la clientela hi havia de tot i, quan tocava un registre, la policia més d’una vegada s’havia de quadrar davant d’un general o un almirall.

Anècdotes i clientela

L’establiment conserva peces curioses com el marbre dels portals, de les finques de la Rambla dels números 20, 22 i 24 on hi havia tres prostíbuls. Uns marbres foradats per les sabates de talons d’agulla de les prostitutes que feien torn esperant clients.