Després d’anys de pressió policial i mediàtica i de conflictes amb polítics i comerciants va néixer el primer sindicat de manters del món, el 2 d’octubre del 2015, i es va presentar en societat el 10 d’octubre al barri de la Bordeta, al recinte de Can Batlló, .

Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, explica com va arribar a Barcelona l’any 2007 per anar a treballar als camps i, com que no podia treballar legalment fins que passés tres anys, va decidir treballar al que ell diu la manta o la venda ambulant no regulada.

El periodista Yeray S. Iborra, autor de ‘Vida mantera: retrat circular de la venda ambulant Dakar-Barcelona‘ recorda que cada estiu hi ha un tema clau mediàtic, i aquell any va ser la venda ambulant.

Va haver-hi una certa dreta mediàtica que va generar notícies criminalitzadores per crear un relat sòlid per desacreditar aquest col·lectiu”
Yeray S. Iborra, periodista

El sindicat com a eina de lluita

El col·lectiu de persones que es dedicaven a la venda ambulant estava en risc d’expulsió per la situació legal irregular, però tot i aquesta situació van fer pinya per defensar els seus drets i van crear el sindicat per defensar-se de la persecució policial i aconseguir la dignificació de la feina a través de la creació d’una botiga, la marca de roba Top Manta per mantenir unes condicions laborals dignes i la regulació de la contractació.

El Sindicat de Venedors Ambulants s’alia amb 20 dissenyadors per sortejar caçadores il·lustrades
El col·lectiu en defensa dels treballadors del “top manta” busca finançament i visibilitat amb un sorteig de Nadal