"No es solo una lucha de nosotros vendedores ambulantes si no tambien de vuestra lucha eso os lo agradecemos muchisimo". Són les paraules emocionades de l'Aziz, un dels manters que formen part de l'acabat d'estrenar Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Ahir a Can Batlló bona part dels col·lectius i entitats socials de la ciutat els van voler donar la benvinguda. Ja són un centenar els afiliats al sindicat, dels més de 200 que es calculen que treballen als carrers de la ciutat. Com en Papa Diop que ens ensenya el seu carnet del sindicat amb orgull. Ha estat un pas molt important per als manters, principalment d'origen senegalès, que transporten el material que venen per diferents zones de la ciutat. Diuen que ara surten al carrer amb menys por al cos i creuen que el sindicat els servirà per millorar la seva imatge de cara al públic. AZIZ NDIAYE, Sindicat Popular de Venedors Ambulants: "Tenemos derecho como todo el mundo, de luchar, un sindicato sin papeles, es el más pobre del mundo. Esto como puede ser legal? Si tenemos apoyo del pueblo seremos muy fuertes." MAME MOR, Sindicat Popular de Venedors Ambulants: ""Espero que la gent ens vegi d'un altra manera, aquest sindicat s'ha creat de zero i que tota la gent es pugui veure." La pressió policial d'aquest estiu sembla que s'ha relaxat força. Ara la principal preocupació de la Guàrdia Urbana, segons ens diuen, és que tant manters com a turistes no prenguin mal en les fugides precipitades dels venedors ambulants PAPE DIOP, Sindicat Popular de Venedors Ambulants: "Como siempre pero menos agresividad" Un sindicat que tot just ara comença a caminar i que té com a objectiu ampliar els seus socis a altres tipus de venedors de carrer.

El sindicat està impulsat per l’Espacio del Inmigrante, un centre d’acollida i assessorament que ha ofert al sindicat la seva seu al Raval, al passatge de Bernardí Martorell 2, per desenvolupar-hi activitats. Es va constituir el 2 d’octubre a l’Arts Santa Mònica, però s’ha presentat aquest dissabte al vespre a Can Batlló. L’acte ha començat amb la projecció de diversos audiovisuals que recullen testimonis de venedors ambulants i les situacions a les que s’enfronten.

Amb aquesta iniciativa es busca que els manters puguin coordinar-se com a col·lectiu. Un dels participants ha insistit que “estar sols de res serveix, és millor estar junts i organitzats”, mentre un altre ha volgut recordar que “sobreviure no és un delicte”. També s’ha tingut un record per a membres d’aquest col·lectiu que han estat deportats i s’ha reivindicat que el sindicat “parli per si mateix i lluiti per recuperar el carrer”, a més de denunciar “la repressió policial”.

Plataformes com Putas Indignadas o Tras la Manta també han volgut participar en aquesta presentació per mostrar la seva solidaritat amb els venedors ambulants. Tras la Manta, la xarxa de suport contra la criminalització i la violència racista d’aquest col·lectiu, ha estat l’última a parlar en una sessió que també ha comptat amb la presència d’una de les fundadores de las Madres de Plaza de Mayo.

Tots els membres del nou Sindicat Popular de Venedors Ambulants disposen d’un carnet que els identifica com a venedors de carrer. Aquesta eina vol contribuir al fet que siguin vistos com a treballadors, i no com a delinqüents, per l’opinió pública. “Espero que la gent ens vegi d’un altra manera”, confia Mame Mor, un dels que ja s’han apuntat al sindicat. Aquest és un punt essencial per al col·lectiu. Com assegura Aziz Ndiaye, “si tenim el suport del poble serem molt forts” i insisteix que tenen “dret com tothom, de lluitar”, tot i que reflexiona: “Un sindicat de gent sense papers és el més pobre del món”.