El dissenyador d’alta costura, Manuel Pertegaz, va obrir el seu primer taller de moda a la Diagonal de Barcelona, l’any 1942. Pertegaz, va formar part de l’edat d’or de l’alta costura a Espanya. Tot i això, és uns 30 anys més jove dels primers modistes que hi va haver. Per això, se’l considera un artista que fa el trànsit entre el món de l’alta costura i el món del “prêt-a-porter”, que explotarà a partir dels anys 60. Pertegaz està a cavall entre aquella alta costura gairebé artesanal i el nou concepte de moda.
Barcelona, capital de l’alta costura
Per la historiadora de moda, Sílvia Rosés, Barcelona és determinant en la història de l’alta costura a Espanya. Per exemple, a l’Exposició Universal del 1929, es van fer les primeres desfilades amb models vives amb peces del dissenyador Pedro Rodríguez. A més, recorda Rosés, es va començar a crear un nucli important amb la sastreria de Santa Eulàlia, i dissenyadors com Enrique Flotante, Asunción Bastida o el mateix Manuel Pertegaz.
A més, a Barcelona van néixer les setmanes de la moda, que es feien primer a la cúpula del Coliseum i després van passar al Ritz. Si ho portem a l’actualitat, explica Rosés, la desfilada Cibeles neix directament de la Gaudí. I la Gaudí, neix directament de les setmanes de la moda que es van crear en aquell moment a l’alta costura.
El futur de l’alta costura a Barcelona
Per Sílvia Rosés, l’alta costura d’àmbit global “està morta”. Assegura que ha viscut un dèficit d’atenció i de visió estratègica per part dels governs. Rosés considera que tot hi haver tingut dissenyadors importants “ens hem deixat perdre les oportunitats d’entendre que és un sector molt interessant del qual també en poden treure un retorn en l’àmbit de la imatge i empresa. Per això, creu, “s’hi hauria d’apostar més”.