consum aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet públiques les dades sobre els consum d’aigua per habitant i dia dels municipis de les conques internes de Catalunya. D’aquesta manera, qualsevol ciutadà pot consultar a través del portal de la sequera de la Generalitat quin consum d’aigua hi ha al seu municipi i si està complint amb les dotacions d’aigua que fixa el Pla de sequera. “És un crit d’alerta”, assegura Samuel Reyes, director de l’ACA, amb el qual es vol fer “correponsable a tothom”, ciutadans i ajuntaments, sobre l’ús de l’aigua.

Barcelona, per sota del consum màxim de 230 litres

Segons les dades publicades per l’ACA, el 56 % dels municipis de les conques internes compleixen amb els topalls de consum fixats per la Generalitat. Aquests municipis, a més, representen el 90 % de la població. Entre aquests, hi ha la ciutat de Barcelona que continua situant-se força per sota dels 230 litres per habitant i dia que marca el pla en la fase d’excepcionalitat. Segons les dades de l’ACA, aquest maig el consum era de 168 litres, cinc litres menys que quan Barcelona va entrar en fase d’alerta el novembre passat, i 14 litres per sota del consum de fa un any.

Oberts 32 expedients sancionadors i 93 requeriments

També hi ha municipis, però, que no compleixen o que no faciliten les dades. A tots aquests, l’ACA ha començat a enviar-los cartes reclamant informació. Fins ara s’han fet 93 requeriments i s’han obert 32 expedients sancionadors. Entre els incompliments hi ha motius diversos, com ara un consum excessiu d’aigua, una fuita puntual a la població o una xarxa envellida amb diverses fuites.

Entre els municipis de la conca del Ter-Llobregat, la que abasteix Barcelona, que incompleixen la dotació màxima per habitant hi ha Castellet i la Gornal (Alt Penedès) amb un consum de 427 litres, Vilobí del Penedès (Alt Penedès) amb 421 o Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) amb 394. Per contra els consums més baixos es registren a Martorell (Baix Llobregat) amb 79 i Cabrils (Maresme) amb 107.