spoofing telefon

(ACN) La Guàrdia Civil ha detingut sis persones a Barcelona per estafes telefòniques per valor 1,5 milions d’euros a almenys 60 persones residents a les Illes Balears. El grup de delinqüents estava format per joves d’entre 16 i 22 anys i utilitzava la tècnica anomenada “spoof” telefònic: suplantaven el número de telèfon real de les sucursals bancàries, trucaven a les víctimes i les alertaven d’operacions fraudulentes. Acte seguit, reclamaven els codis de seguretat rebuts via SMS per així culminar l’engany.

El suposat agent bancari sempre es feia anomenar Alex García. Quan els ciberdelinqüents no podien completar l’estafa, continuaven suplantant les víctimes a través de trucades de veu a les entitats bancàries per fer transferències de diners amb el mètode ‘vishing‘, que consisteix a guanyar-se la confiança de les víctimes per aconseguir dades personals.

Unes 60 persones estafades, com a mínim

La Guàrdia Civil ha identificat un mínim de 60 perjudicats només a les Illes Balears, però es té constància de més afectats a diverses províncies. Durant la investigació, els especialistes van aconseguir bloquejar transaccions fraudulentes per valor de 200.000 euros i en els registres domiciliaris es van decomissar dispositius electrònics i altres elements clau.

A més, també s’ha confiscat un vehicle d’alta gamma valorat en 50.000 euros que havia estat pagat en criptomonedes pel líder de l’organització criminal. Dels sis detinguts, quatre són majors d’edat i ja han ingressat a presó provisional, mentre que altres dos són menors d’edat. La investigació continua oberta i no es descarten més arrestos.