Què passarà amb el coet xinès Long March 5B, que entrarà a l’atmosfera aquest cap de setmana? És una de les incògnites que s’han originat entre les agències i professionals espacials, tan bon punt s’ha conegut la notícia que aquest element està fora de control. Es tracta d’una de les peces més grans que han reentrat a l’atmosfera en els darrers anys: té una longitud d’uns 30 metres i es calcula que pesa entre 17 i 21 tones. Per això, la vigilància sobre el seu moviment està sent extrema en les darreres hores, i ho continuarà sent durant les vinents.

Què se’n sap fins ara, d’aquest coet xinès? Hi ha possibilitat que s’acabi desintegrant abans que toqui terra? On pot acabar estavellant-se? Joan Anton Català, divulgador científic especialitzat en astronomia i astrofísica, en dona algunes de les claus principals.

Per què està fora de control?

Català explica que, quan es llança un coet per enlairar una nau, la part principal cau abans d’entrar en òrbita. Es tracta d’una caiguda controlada, és a dir, l’agència espacial sap on i quan caurà i es prenen totes les mesures de seguretat corresponents. Per exemple, la majoria dels coets llançats als Estats Units acaben impactant després al mar Atlàntic. En el cas del coet xinès Long March 5B, però, no s’ha fet així, segons diu l’investigador.

La Xina va llançar el coet per posar en òrbita el mòdul principal de la que serà la primera estació espacial del país, una fita històrica per a l’estat asiàtic. Per fer possible l’arribada d’aquest mòdul, el coet va haver d’alçar-se molt amunt; tant, afegeix Joan Anton Català, que el cos principal del coet va quedar en òrbita, i ara es desplaça fora de control i a moltíssima velocitat (28.000 km/h, és a dir, tarda una hora i mitja a fer la volta a la Terra).

Pot caure a terra?

La probabilitat que toqui terra és molt baixa, segons Joan Anton Català. Hi ha diverses raons que justifiquen aquesta afirmació: d’una banda, perquè la majoria d’elements que entren a l’atmosfera s’acaben fragmentant, i els més petits s’incineren abans no s’estavellin. Ara bé, en aquest cas es parla d’una peça molt gran, de 30 metres, i els experts desconeixen si el coet es desintegrarà durant el trajecte o caurà en bloc.

En el cas que conservi el cos després d’entrar a l’atmosfera, el més probable és que caigui al mar, ja que la major part del planeta Terra està ocupada per aigua. I si ho fa finalment a terra, hi ha més zones despoblades que no pas poblades. Tot plegat fa pensar que és poc probable que es produeixin danys personals o materials.

Quan pot entrar?

La darrera previsió diu que entrarà a l’atmosfera a les 1.59 h de diumenge, hora peninsular. Ara bé, les agències fan càlculs amb marges d’error de fins a 21 hores, segons l’investigador.

Hi ha algun antecedent similar?

N’hi ha un, però cal remuntar-se al 1979, ara fa 42 anys. L’Skylab estatunidenc era una estació que va quedar abandonada a l’espai i que amb el temps va acabar reentrant a l’atmosfera. Després d’un trajecte descontrolat va acabar caient sobre territori australià, sense provocar danys personals però sí materials. Aleshores, tal com explica Joan Anton Català, el país d’Oceania va multar els Estats Units amb 400 dòlars per “llançar brossa” a l’espai públic.