A La Cova Fumada, un petit local de pescadors del barri de la Barceloneta, hi va néixer la bomba, una tapa popular que s’ha expandit a altres indrets del món.

La Cova Fumada

Al número 56 del carrer del Baluard, al barri de la Barceloneta, hi ha La Cova Fumada, el lloc on es va inventar la bomba el 1955.

El seu propietari, en Magí Solé, recorda que l’establiment el van fundar els seus avis el 1945. Al principi, freqüentaven el bar gent del port, pescadors, veïns del barri o treballadors del mercat central del peix. Hi anaven a esmorzar: de vegades portaven el seu entrepà i, d’altres, es prenien una “barreja” de licor. Després va arribar la moda de les tapes i tot va canviar.

“Això és una bomba!”

Les primeres tapes que se servien al local eren fredes: anxoves, escopinyes, banderilles, etc. Però havien passat 10 anys de la inauguració del local i el pare d’en Magí Solé volia oferir alguna tapa calenta als clients. Li ho va plantejar a la seva dona, la Maria Pla, i aquesta va tenir la idea d’arrebossar la patata. Després, el pare hi va afegir l’allioli.

El nom de la bomba va sorgir a partir d’un client, veí del barri, que quan es va menjar la patata picant va exclamar: “Això és una bomba!”.

La recepta de la bomba

La recepta de la bomba de La Cova Fumada és un secret molt ben guardat. Només el sap el Magí, el seu germà, el fill gran i la mare, és clar. No li ha revelat ni a la seva dona.

Els ingredients més comuns de la bomba són la patata, la carn picada, l’arrebossat i la salsa d’allioli al gust de picant.

En un any, a La Cova Fumada s’hi arriben a fer més de 100.000 bombes.

Can Culleretes, el restaurant més antic de la ciutat

Tot va començar amb l’orxata, el xarop, el mató i la crema que servia la portera d’un convent

Va passar aquí