Al carrer d’Aribau, 163 hi havia la redacció d’una de les revistes d’historietes més importants de l’estat. El ‘TBO’ es va començar a publicar el 17 de març de 1917 i va seguir actiu, això sí, amb interrupcions, fins al 1998. Gairebé des dels seus inicis, i fins al 1983, va ser editada pels socis Buigas, Estivill i Viña; el 1986 per Bruguera i, entre 1988 i 1998, per Edicions B. En aquest capítol del ‘Va passar aquí‘ se n’explica la història.
La marca TBO
La importància del ‘TBO’, un nom que podria venir del títol d’una sarsuela del 1909, la podem trobar en el fet que la seva marca dona nom a tot el gènere de les revistes d’historietes, els tebeos. Una metonímia o lexicalització del nom que demostra la popularitat d’aquest mítica publicació que, fins i tot, ha deixat dites populars com “estar més vist que el tebeo” o “és més vell que el tebeo”.
Dites que també incorporaven els seus personatges de la revista. Així, si vèiem una família nombrosa dèiem “sembla la família Ulises”, o si vèiem una màquina estrafolària dèiem “sembla un invent del tebeo”.
Antoni Guiral, divulgador de tebeos, ens explicava al 2018 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ que el ‘TBO’ apareix en un moment que la revista ‘En Patufet’ tenia molt d’èxit, i l’impressor va decidir fer una nova revista per amortitzar les màquines. Una iniciativa que no va tenir èxit, fins que l’escriptor i editor Joaquim Buigas va veure aquells exemplars a la impremta i li va comprar. Va veure que la historieta podria ser un mitjà visual potent que pot atreure els lectors.
‘La familia Ulises’
La revista, dirigida al públic infantil, va cultivar un estil propi d’historieta humorística amb sèries mítiques. Però la més popular va ser ‘La familia Ulises‘, amb dibuixos de Marino Benejam i guió del propietari del TBO, Joaquim Buigas, que reflectia molt bé els costums de l’època.
La secció humorística ‘Los grandes inventos del TBO‘ també va aplegar milers de lectors fidels als invents més inversemblants i al personatge de Josechu, “el Vasco”, creat per Muntañola.
Llegat sentimental
Dibuixants com Ricardo Opisso, Valentí Castanys, Josep Maria Blanco, Bernet Toledano i el gran Josep Coll va ser alguns dels grans dibuixants del TBO. Una revista que no estava guillotinada i, per tant, era com un desplegable. Tot i ser una revista infantil per a tota la família en l’etapa de la postguerra es poden trobar números amb historietes crues que reflectien el que passava a la societat.
L’any 1983, la revista ‘TBO’ va desaparèixer i al 1986 Bruguera va torna a treure ‘TBO’, però entès com una revista per a adults. Dos anys més tard, Edicions B el va comprar i va tornar a l’aposta de revista d’historietes infantil, fins que la revista va tancar al 1998.