L’antic camp de la Fabra i Coats va acollir l’any 1973, un partit d’homenatge a Josep Boter, el millor cercatalents que ha tingut el Barça.

El camp de la Fabra i Coats

L’antic camp de la Fabra i Coats era on ara hi ha el Club Natació Sant Andreu. El va crear la gran empresa de filatures per als seus treballadors. Era un gran terreny de joc, amb 4.500 localitats per al públic.

L’any 1965, el FC Barcelona va adquirir el camp i l’equip de la Fabra i Coats. També va adquirir un altre equip de la ciutat, el Condal, que en aquella època jugava a Sants. Els va ajuntar tots dos i va crear el Barça Atlètic, el qual va jugar durant molts al terreny de la Fabra i Coats, fins a la construcció del Mini Estadi. Durant aquells anys, Josep Boter va caçar desenes de joves talents per alimentar l’equip i la pedrera del Barça.

Talents a les places i els carrers

Josep Boter va néixer a l’Hospitalet i de sempre havia estat un gran aficionat al Barça. Va començar a treballar pel club com a cercatalents el 1934. Boter no buscava nens únicament als camps de futbol. També els localitzava a les places i als carrers i només veient com un nen tocava la pilota, ja en tenia prou per convidar-lo a fer una prova. Molts d’aquells nens de les places i els carrers van arribar al primer equip, com Tente Sánchez, Mir o Lobo Carrasco. En els anys que va estar actiu, va fitxar més de 100 talents per al club, com Carles Rexach.

Un partit ple d’estrelles, com Cruyff

Boter es va haver de retirar de la professió prematurament a causa d’una malaltia i el club va decidir fer-li un homentage. El partit d’homenatge es va jugar el 27 d’octubre del 1973 i hi van participar 80 jugadors del Barça, com ara Samitier, Ramaiets, Kubala i Johan Cruyff que era l’estrella del moment del Barça, malgrat no havia debutat encara en partit oficial. Justament, havia de jugar el partit d’homenatge a Boter per agafar ritme, però aquell mateix dia va rebre permís per debutar, l’endemà, a la Lliga i això va frenar la seva participació per precaució. De totes maneres, Cruyff va fer la sacada d’honor del partit.

Ho explica José Luis Muñoz, historiador, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.