A les 10 h, el Zoo ha obert portes i com qualsevol altre dia festiu, moltes famílies han optat per anar-hi, la majoria probablement perquè ja tenia previst visitar dilluns el recinte des de fa dies. Algunes, però, encara no sabien si podrien accedir a l’àrea dels felins, que fins ahir seguia precintada. Tot i que segons el Zoo la vigilància s’ha incrementat (atribuïda, però, a la major afluència de gent), qui ha volgut ha pogut ja avui apropar-s’hi i retratar els animals que van protagonitzar un dels pitjors incidents que es recorden al Zoo de Barcelona des que va inaugurar-se el dia de la Mercè de 1892.
El director general de Barcelona Serveis Municipals, Ignasi Armengol, ha admès que aquesta “no ha estat una bona notícia per al Zoo”, però ha insistit que “en 100 anys no havia passat res” semblant. De fet, assegura que l’accident no té res a veure amb una manca de mesures de seguretat de les instal·lacions, sinó amb “la intencionalitat absolutament voluntària” d’una persona. Armengol ha reiterat en diverses ocasions que el Zoo “és segur” i que, després de l’accident se segueix treballant per “mantenir el prestigi de les instal·lacions”. També ha afegit que arran d’aquests fets, en els propers dies s’estudiarà si cal prendre més mesures de seguretat per evitar, o almenys “posar més difícil”, que qualsevol persona pugui accedir dins de la zona on hi ha els animals, com ha passat.
Com es va actuar?
Els responsables del Zoo van optar per una de les mesures dissuasives més adequades per desviar l’atenció dels lleons: l’aigua a pressió i els extintors. Segons el cap de Recerca i Conservació del Zoo, Josep Maria Alonso, aquestes són les mesures més adients “en el cas que es vulgui allunyar els animals d’una zona concreta.” Però també n’hi ha d’altres, com els dards químics per adormir-los o les armes de foc, que només poden utilitzar els cossos de seguretat. Dues opcions que aquest diumenge estaven preparades en cas d’haver-hi de recórrer. Tot i així, en aquest cas estaven “absolutament contraindicades” perquè hi havia una persona involucrada entre els animals, i segons explica Alonso, “el dard podria tocar-la i acabar amb la seva vida”, i aquest risc, diu, supera qualsevol altre. Alonso també ha explicat que els lleons mengen dos cops al dia i per tant, “són animals que estan ben nutrits i no tenen necessitat de caçar per menjar més”. Una sort, segons els responsables de la zona.
L’home que aquest diumenge es va introduir a l’espai dels lleons del Zoo de Barcelona continua ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Vall d’Hebron i el seu estat és “molt greu però estable”, segons fonts del centre sanitari. Es desconeix quines eren les seves intencions de l’home quan va entrar a la zona dels lleons vestit de militar, tal com anava quan en ocasions anteriors va realitzar altres accions sonades.
En una nota, el consistori ha descrit la successió dels fets, que coincideix amb el que havien narrat alguns testimonis que van presenciar horroritzats com aquesta persona, de 45 anys i nacionalitat espanyola, apareixia de sobte a la zona rocosa on solen estar els lleons i lleones, gairebé sempre amb actitud mansa. Tres de les bèsties, però, se li van apropar encuriosides i no van dubtar a atacar-lo, i el van fer caure primer a la fossa i el van arrossegar després fins a l’interior d’un túnel de servei. La ràpida actuació dels tècnics del Zoo, alertats pels visitants, i dels bombers, Guàrdia Urbana i Mossos desplaçats immediatament al recinte va permetre treure’l amb vida, però amb ferides de consideració, després de distreure els animals amb el llançament d’aigua i menjar.