N'hi ha que ja tenien fusta d'artista. Però per a tots, aquesta ha estat l'estrena dalt d'un escenari. Són alumnes de primer i segon d'ESO de la Barceloneta i abans ja feien girar la llibreta a classe. Mai, però, no ho havien fet sobre una bola d'equilibris. Amb el projecte Circoneta, aquests 12 adolescents han descobert habilitats que desconeixien i, sobretot, han adquirit els valors del circ. Els serviran per combatre la falta de motivació que els produïa la rutina de l'institut. EULÀLIA ESCLAPÈS, professora de l'Institut Joan Salvat-Papasseit "El que hem aprofitat i crec que aprofitarem molt del que hem treballat aquí, és la capacitat de "m'equivoco i ho repeteixo, i m'és igual si em surt malament, i ho tornaré a fer i ho tornaré a fer. I veig que quantes més vegades practico el número de teles, més em sortirà." ROSER MARTÍNEZ "Me'n recordo d'un cop que estava aquí a la Central, que havia de polir moltes coses i em vaig posar a plorar perquè no em sortien." SAMIR BENAISATEN "Hasta que nos sale, y cuando nos sale, nos ponemos contentos." La introducció al món del circ va començar a l'institut fa gairebé un any i cada setmana hi han dedicat dues hores. Però el mortal endavant el van fer els últims mesos, quan es van traslladar a la Central del Circ. Aquí, de l'esforç col·lectiu n'ha sortit un espectacle, dirigit de prop per professionals. GEORGI VASILEV "Cuando estás en la Central, te sientes bien, como un artista de verdad, te gusta cuando la gente te mira, cuando te salen las cosas." JORGE ALBUERNE, coordinador i director artístic de Circoneta "Ellos están en su día a día en el instituto y vienen a la Central, y observan que hay gente que se gana la vida, que persevera en su día a día de la disciplina que practican." El projecte ha culminat amb la presentació de Circoneta en públic. Però a casa s'emporten molt més que una experiència. JORGE ALBUERNE "Ya tienen la puerta abierta, saben que esto existe. Ya decidirán ellos." DANIEL LÓPEZ "A mi me da pena que se acabe porque ha sido un tiempo de mi vida que me ha gustado."

‘Circoneta’ va arrencar a començaments de 2014 a l’Institut Joan Salvat-Papasseit, de la Barceloneta. En un entorn de dificultats socioeconòmiques, els docents havien detectat que “els alumnes no s’esforçaven gaire i venien sense ganes”, segons la professora Eulàlia Esclapès. El circ es va plantejar com un dels recursos per canviar l’actitud i es va seleccionar un grup de 12 alumnes de primer i segon d’ESO per participar en el projecte ideat per La Central del Circ. Durant un any han treballat diferents tècniques, com els malabars, la bola d’equilibris o el pal, segons les preferències personals.

La perseverança, la confiança en un mateix o el companyerisme són alguns dels valors del circ que han pogut adquirir els adolescents. “Me’n recordo d’un cop que havia de polir moltes coses i em vaig posar a plorar perquè no em sortien”, explica la Roser Martínez, que s’ha pujat per primera vegada al trapezi. Esclapès creu que “el que anirem aprofitant molt és la capacitat d’equivocar-se i repetir, i és igual si surt malament, i ho tornaré a fer una vegada i una altra”. El director artístic i coordinador de ‘Circoneta’, Jorge Albuerne, destaca el fet d’haver treballat els últims mesos a la mateixa Central del Circ, ja que “veuen que hi ha gent que es guanya la vida i que persevera en el dia a dia de la disciplina que practiquen”.

La iniciativa ha culminat amb la presentació al públic aquest divendres de l’espectacle, que han creat de forma col·lectiva els nois amb artistes professionals. El Georgi Vasilev (violí i acrobàcies) ja no els veu tan lluny: “Quan estic a La Central em sento com un artista de veritat”.