És la barana per la qual un home va accedir al recinte dels lleons del Zoo de Barcelona aquest desembre. Fent equilibris i, evitant la tanca, va arribar a les roques. Va ser llavors quan una lleona el va tirar al fossar. Per evitar que aquesta situació es torni a repetir, el Zoo ha instal·lat aquesta mampara a l'inici de la barana de manera que ja és gairebé impossible passar-hi. També s'ha incorporat, al voltant dels recintes dels lleons i dels tigres, una línia de vida per garantir la seguretat del personal del parc. MIQUEL PRAT, director del Zoo de Barcelona "Ara qualsevol persona del Zoo sigui en una situació d'emergència o en una situació de normalitat perquè cal arribar a un punt determinat ja sigui per la gespa o pel que sigui, té l'obligació de lligar-se i, per tant, estar assegurat i pot treballar sense haver d'estar pendent si cau o no cau, de si està o no a prop del precipici, si hi ha inèrcies, no hi ha inèrcies." Per tant, si es produís un altre incident com el de desembre, els treballadors no correrien el risc de caure al fossar durant les tasques de salvament perquè anirien lligats. Aquell dia es van fer servir mànegues per dissuadir els animals. El responsables del Zoo estudien ara augmentar la pressió de l'aigua per millorar-ne l'eficàcia. "Un cop acabin les obres de la nova sabana els lleons canviaran d'ubicació i triplicaran l'espai exterior disponible. Des d'aquest mirador es podrà veure, amb un cop d'ull, les girafes, els elefants i els lleons, en un recinte que imitarà el Sahel." És la franja que separa el desert del Sàhara amb la sabana africana. L'espai, a molt estirar, s'inaugurarà abans de Nadal.

Els responsables del Zoo asseguren que l’espai dels lleons complia amb totes les garanties de seguretat necessàries perquè els animals no surtin del recinte. Però era difícil preveure -segons expliquen- que algú hi volgués entrar de manera intencionada, tal com va passar el 7 de desembre passat. Tot i això, ara han decidit incrementar les mesures de seguretat al recinte dels lleons, tant per evitar que hi entri algú com per garantir la seguretat dels equips de rescat.

D’aquí la instal·lació de la mampara a la barana i d’una línia de vida: un cable al qual tots els treballadors s’han de lligar en acostar-se al fossat, per evitar caure-hi. “Ara qualsevol persona del Zoo, ja sigui en una situació d’emergència o en qualsevol altra situació, té l’obligació de lligar-se a la línia de vida. Així pot treballar sense haver d’estar pendent si cau o no cau, o de si està o no massa a prop del precipici”, ha explicat a BTV el director del Zoo de Barcelona, Miquel Trepat.

Una altra de les mesures que s’està estudiant és augmentar la pressió de les sortides d’aigua del parc. Així milloraria l’eficàcia de les tasques de dissuasió amb mànegues, com les que es van haver de fer servir en l’episodi de desembre.

Un nou recinte per als lleons

Abans del Nadal vinent està previst inaugurar el nou espai de la sabana. Els lleons es traslladaran del recinte actual a un tancat tres vegades més gran, que els situarà a tocar de les girafes i els elefants. La sabana simularà l’hàbitat del Sahel, la franja que separa el desert del Sàhara amb la sabana africana.