ALEJANDRO BARARNTES, advocat defensor "No té cap tipus de lògica que unes persones que tenen intenció de cometre un delicte ho plasmin en un document, ho presentin en un registre oficial i que pretenguin que no hi hagi cap tipus de conseqüència legal, no és el perfil d'una organització criminal."

Segons la fiscalia, els acusats venien haixix i marihuana de manera “indiscriminada” a través de l’associació que regenten al carrer Nou de la Rambla, un local que -segons diuen- continua obert. La fiscal afirma que, quan la Guàrdia Urbana va inspeccionar el local, el febrer de 2013, no disposaven de llicència d’activitat. La defensa, però, argumenta que en aquell moment ja s’havien constituït com a associació, perquè n’havien presentat els estatuts. Diu, a més, que tenien la llicència en tràmit.

Els agents de la Guàrdia Urbana que van participar en l’escorcoll han explicat aquest dijous que van trobar marihuana i haixix al local, a més d’una pissarra amb una llista de preus, gent consumint i més de 1.000 euros en una caixa administradora. Segons han dit, van acudir al local després que alguns veïns es queixessin per olor i denunciessin que hi havia molta gent que entrava i sortia del local. Per la fiscalia, això denota que el local no servia per al consum compartit. La fiscal creu que els tres encausats -el director, el secretari i el tresorer de l’associació- volien enriquir-se de manera il·lícita amb la venda de substàncies estupefaents.

Ben diferent és la posició que han defensat els acusats, que asseguren que no cobraven per formar part de la junta directiva, i que van constituir-se en associació per poder consumir amb garanties i per no haver d’acudir al mercat negre. Segons han dit, en el moment dels fets tenien 777 socis, que eren els únics que podien comprar substàncies al local. Tots tres han explicat davant el tribunal el funcionament de l’associació i han defensat que hi havia mesures de control per limitar-ne el consum i evitar que els socis sortissin amb la droga al carrer.

Aquesta és la primera vegada a l’Audiència de Barcelona en què, a més d’un delicte de tràfic de drogues, també s’acusen els membres d’una associació cannàbica d’associació il·lícita. Per l’advocat de la defensa, Alejandro Barrantes, el fet que haguessin presentat la documentació per constituir-se en associació demostra que no tenien intenció de convertir-se en un grup organitzat. En paraules seves, “no té cap tipus de lògica que unes persones que tenen intenció de cometre un delicte ho plasmin en un document, ho presentin en un registre oficial i que pretenguin que no hi hagi cap tipus de conseqüència legal, no és el perfil d’una organització criminal”.