L'Oriol Mitjà va aterrar a Papua Nova Guinea l'any 2010 i des de llavors està bolcat a acabar amb el pian, una malaltia tropical que afecta la pell i els ossos i causa greus deformitats. Sobretot en els nens que acaben tenint problemes per caminar. Això fa que abandonin l'escola i la malaltia els limita molt el seu futur. "Això seria inimaginable que succeís a Barcelona, que anessis a una escola i la meitat dels nens tinguessin llagues o tinguessin un bacteri a la sang. Per tant és de justícia que a aquests nens se'ls curi i s'elimini la malaltia de pian." I ara això és possible gràcies a anys de recerca del doctor Mitjà i l'equip de Institut Global Barcelona, un organisme vinculat a l'Hospital Clínic. Han descobert que amb només una dosi d'un antibiòtic de baix cost pot curar-se el pian i frenar-ne la propagació. Uns avenços molt esperançadors que no serien possibles si les institucions no haguessin confiat en el projecte i l'haguessin finançat. "A Barcelona hi ha bons investigadors, molt bones institucions, hem assolit grans fites darrerament però els recursos no són els òptims." I en aquest cas, el finançament és més important que mai perquè podria permetre estendre el tractament arreu del món i poder eradicar definitivament la malaltia l'any 2020.

Una investigació liderada per l’ISGlobal, de l’Hospital Clínic i la UB, ha demostrat que l’administració de només una dosi d’un antibiòtic de baix cost, l’azitromincina, pot acabar amb el pian, una malaltia que provoca greus discapacitats sobretot als nens de països tropicals. La descoberta mèdica es publica aquest dijous al ‘The New England Journal of Medicine‘, una de les revistes mèdiques més prestigioses del món.

L’equip liderat pel doctor Oriol Mitjà treballa sobre el terreny a Papua Nova Guinea des de 2010. Allà van iniciar un estudi pilot que va consistir a administrar una dosi del tractament a tots els habitants de l’illa de Lihir. En només 12 mesos van reduir la incidència de la malaltia fins al 0,3%, i el dels portadors del bacteri va passar del 18% al 6%. Després de l’èxit d’aquesta prova, ara treballen amb l’OMS per poder estendre el tractament arreu del món. Confien, que si s’administra en la dosi adequada, el pian es podria eradicar el 2020.

El pian és una malaltia tropical provocada per un bacteri que provoca llagues a la pell i acaba afectant els ossos. Això a la llarga provoca deformacions òssies greus i afecta la mobilitat dels malalts. Es tracta d’una malaltia molt contagiosa, present a 13 països, amb índexos de pobresa molt alts. El doctor Mitjà ha explicat a BTV que tot sovint “les malalties tropicals són les grans oblidades” i ha assegurat que “cal un compromís ferm per combatre-les”. Mitjà ha destacat la feina feta per moltes institucions i científics de la ciutat “amb grans idees i tenacitat, però amb recursos insuficients”.