El conseller Boi Ruiz va respondre així la pregunta del Partit Popular: BOI RUIZ, conseller de Salut "No em consta que es cobri pels llits. Ordenaré que això es miri" La resposta ha agafat per sorpresa l'Hospital Clínic. Asseguren que des de fa almenys cinc anys -i només si hi ha habitacions lliures-, els pacients i també els acompanyants poden demanar una estança individual per estar sols, a un preu de 70 euros la nit. Un servei que primer es va oferir només a la Maternitat, i que més tard es va estendre al Clínic, i que consta tant en les memòries econòmiques de l'hospital com en els informes sobre l'ocupació de les habitacions que rep el Departament de Salut. Fins i tot, se'n fa publicitat a la guia de serveis de la pàgina web del centre. BTV ha pogut confirmar que aquest no és un servei disponible en altres grans hospitals de la ciutat, com Sant Pau, Vall d'Hebron, o el Mar. La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat creu que s'haurien de fixar regles des del Departament de Salut, per no generar desigualtats entre els pacients dels diferents centres. "És a dir l'equitat és tot per a tothom, i més o menys de la mateixa manera, no? Però si jo tinc diners puc estar atès d'una manera individual, pagant 70 euros diaris, i si resulta que no la tinc, doncs m'haig de conformar. I la transparència passa per explicar aquests diners, cap a on es dirigeixen, a qui beneficien. Si és a la pública, que es digui. Tot és fosc i la informació no existeix." La Coordinadora assegura que les habitacions de pagament trenquen el principi d'equitat i desigualtat, i que plantegen dubtes sobre si els pacients que les paguen també tenen una atenció mèdica més bona.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar al Parlament que no li consta que aquest cobrament es faci, però va afegir que “ordenaré que això es miri”. Prèviament, la diputada del PPC Eva García havia denunciat que “aquestes habitacions que haurien d’estar disponibles sota prescripció mèdica, doncs… no. Resulta que són per a aquells pacients que ho poden pagar”.

La Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat ha carregat contra el fet que els hospitals permetin el pagament per “tractar de diferent manera un ciutadà, un usuari de la sanitat pública”. La portaveu del col·lectiu, Carme Sabater, ha explicat en una entrevista a Barcelona FM que tenien constància d’aquesta pràctica en casos de parts, però quan es produeix “qualsevol patologia dins un sistema públic tots hem de ser tractats igual”. Sabater ha demanat transparència per saber on van destinats aquests diners i ha dit que escoltaran les explicacions que donarà el conseller Ruiz abans de posicionar-se.

“La gent no es queixa”

La portaveu de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat s’ha referit també al col·lapse dels hospitals arran del pic de casos de grip dels últims dies, sobre el qual ha asseverat que “cal trobar solucions”. Carme Sabater ha explicat que, tot i les situacions que els pacients viuen als hospitals aquests dies, com l’estada en lliteres als passadissos, “la gent no es queixa”, i ha animat els usuaris a “reclamar”.