El viròleg Xavier Abad ha explicat a betevé que “una vacunació lenta dona temps a una certa selecció de variants” perquè puguin escapar de la pressió del vaccí. Abad ha dit que això podria reduir el nivell d’efectivitat de les vacunes del coronavirus, passant del 95 al 80 %, al 75 % o, fins i tot, menys. L’Organització Mundial de la Salut fixa el llindar d’efectivitat en el 50 % perquè tingui sentit administrar una vacuna.

Abad ha dit que l’anomenada variant britànica, amb el llinatge B 1.1.7, possiblement anirà desplaçant les variants clàssiques. Assegura que això “pot tenir una importància considerable a l’hora de frenar la caiguda de l’ocupació hospitalària que s’està començant a veure al mes de febrer”.

L’investigador de l’IRTA-CReSA assenyala que el virus està mutant de forma continuada, mentre que les vacunes que s’han produït són una fotografia de la variant de Wuhan que es va aïllar al gener del 2020. Per aquest motiu, Abad destaca que “quan més temps passi i més deixem que el virus circuli més mutacions acumularà i més possibilitats hi haurà que es diferenciï de les formulacions vacunals que tenim actualment en producció”.

A cada onada ens quedem pitjor

Xavier Abad assenyala que encara al febrer ha començat una baixada en el nombre d’ingressos hospitalaris pel coronavirus, preveu que el ritme d’aquest decreixement serà lent. A més, apunta que “sempre ens quedem pitjor que en la darrera onada”. En aquest sentit, remarca que els hospitals mai recuperen el nivell d’ocupació que tenien abans de la declaració de la pandèmia, al març del 2019.

Abad alerta que “si ara incrementem la interacció social” és possible que la baixada de la pressió hospitalària “no sigui tan intensa o, fins i tot, pugui haver-hi una pujada”. Respecte a l’impacte de la jornada electoral del 14-F, apunta que “per molt que es controli l’accés i es mantinguin les cues no deixa d’haver una interacció possiblement de milions de persones acudint a uns punts concrets”.