L’organisme del Consell d’Europa encarregat de visitar els centres penitenciaris i prevenir casos d’agressió o tortura, l’anomenat Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT), ha publicat un informe en què mostra la preocupació pel “continu amuntegament que existeix en el sistema de presons” i insta les autoritats espanyoles a millorar la situació. Com a exemple, el CPT posa la situació del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, conegut popularment com a presó Model, on la delegació del Comitè que va visitar les instal·lacions va trobar que “les condicions de detenció no havien millorat des de la visita prèvia i que l’establiment continuava estant extremadament superpoblat”. Amb una capacitat oficial per a 1.100 presos, a la presó barcelonina hi havia 1.781 reclusos. Part del problema de la massificació, segons el document,  implica que les autoritats dediquin “més esforços a promoure sancions alternatives”.

L’absència d’iniciatives per part de l’Administració per abordar la situació d’aquest centre penitenciari, segons l’informe, “malgrat les reiterades recomanacions fetes des de 1994”, per això la CPT amenaça d’obrir un procediment. La condició per a no fer-ho és que les autoritats “adoptin amb la major brevetat” mesures per resoldre les condicions de detenció en aquesta presó. L’informe també recomana que es transmeti als funcionaris de la Sisena Galeria del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, la Model, el missatge que “el maltractament als presos suposa una conducta inacceptable i serà degudament sancionat” i insta que els treballadors de presons rebin “formació sobre tècniques reconegudes de control i immobilització”.

L’informe també alerta de les condicions en què es troba el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, que es va inaugurar l’any 2006 i té capacitat per acollir 148 homes i 78 dones. El document apunta que la majoria d’interns estaven en espera de ser expulsats o, en cas d’haver delinquit, havien commutat la pena per una ordre d’expulsió. L’espai, segons el text, tenia un aspecte de presó, així com un “règim restrictiu” amb els contactes permesos amb l’exterior. Moltes de les queixes rebudes al CIE de la Zona Franca, segons el Comitè per a la Prevenció de la Tortura, tenen a veure amb problemes “que es refereixen a un torn de funcionaris policies que suposadament van realitzar comentaris racistes repetidament i maltractat als detinguts” en una sala on no hi havia càmera de vigilància.

El CPT també denuncia la pràctica que es porta a terme als CIE d’anomenar als detinguts pel  número de detenció, fet que és vist com una “pràctica humiliant i degradant”. L’informe alerta igualment que el tractament mèdic que reben les persones detingudes a la Zona Franca és insuficient (metge i infermer durant unes hores al dia) i afirma haver rebut acusacions per “suposades pressions per part de la policia sobre el personal sanitari perquè no es dispensi el tractament mèdic adequat als interns”.

La Comissió per a la Prevenció de la Tortura també explica que moltes de les persones consultades per la delegació que va visitar Catalunya van dir haver estat tractades amb correcció durant la detenció per part dels Mossos d’Esquadra. Tot i això, titllen de “lamentable que, després de nombroses visites a Catalunya, la delegació continuï rebent acusacions de suposats maltractaments” físics, sobretot durant el moment de la detenció, i en l’informe es parla de “nombroses acusacions de maltractaments suposadament patits pels detinguts en les comissaries”. En el text es recorda que en la visita realitzada l’any 2011 es va posar de manifest “la necessitat de supervisar de forma constant la manera en què els Mossos d’Esquadra tracten els detinguts” i recomana que les autoritats difonguin entre les forces de seguretat, a tots els nivells, un missatge de tolerància zero vers els maltractaments.

Per últim, la CPT recomana que “s’adoptin mesures per garantir que tots els Mossos d’Esquadra portin en tot moment visibles les targetes d’identificació mentre estan de servei”, i posa com a exemple l’actuació policial en el desallotjament dels “indignats” de la plaça de Catalunya del 27 de maig de 2011. La Comissió també demana que s’estudiï l’ús de les pilotes de goma i recorda que “els requisits per a l’ús d’armes que disparen projectils […] ha de reflectir els principis que regulen l’ús d’armes de foc, l’ús dels quals haurà de ser exhaustivament regulat i controlat”.