Les situacions amb què es troba el veïnat de l’edifici del carrer del Bruc, 42, i els de l’illa de cases entre Bailèn, Girona, Consell de Cent i Aragó, tot sovint són esperpèntiques, com ara olles i llaunes de cervesa plenes volant pels patis, o fins i tot vòmits des dels balcons interiors. El veïnat en fa responsables els turistes que s’allotgen en aquests edificis i denuncien, un altre cop, el malson que els suposa conviure-hi.

Critiquen la falta de vigilància que hi ha i exigeixen que les administracions els protegeixin millor, per això s’estan organitzant. De fet, el 66 % dels llits que hi ha a la Dreta de l’Eixample són turístics.

Incivisme desmesurat i festes les 24 h

En l’illa de cases entre Consell de Cent de Cent, Aragó, Girona i Bailèn denuncien que l’enrenou és continu. La finca de Bailèn, 79, es troba entre dos blocs sencers dedicats al turisme. És en aquest edifici on han vist volar llaunes de cervesa plenes, olles i altres estris diversos.

El bloc del Carles està entre dues finques senceres de pisos turístics

La Carme Garcia, una altra de les veïnes d’aquesta illa de cases, explica que hi ha blocs sencers d’apartaments turístics, però estan registrats com a apartaments individuals turístics, la qual cosa vol dir que no tenen cap obligació de posar-hi vigilància: “Els donen les claus i que s’apanyin”.

Al número Bruc, 42, han vist baixar vòmits pels patis interiors i també han patit desperfectes a l’escala.

Els veïns s’organitzen per confluir a una xarxa veïnal

A Bruc, 42, han començat una campanya per informar el veïnat de la situació i fer xarxa. A l’illa de cases de Consell de Cent han creat el grup Dormir Tranquils i ja han fet el pas d’integrar-se a la Xarxa Veïnal Contra el Soroll (XAVECS). Aquesta plataforma agrupa diferents entitats veïnals, com les del Raval i el Gòtic, les places de Gràcia, o SOS Enric Granados, entre d’altres, i està a les portes de constituir-se com a associació.

El turisme devalua el valor dels pisos

Els veïns que parlen d’aquestes situacions són majoritàriament propietaris, però posen també veu als llogaters, que en alguns casos viuen pressions per abandonar els pisos o no els renoven els contractes. En el cas dels propietaris, veuen com el valor dels seus habitatges es devalua. Alba Sala diu que “quan expliques a l’agència que hi ha un pis turístic a sobre, uns diuen que no el volen comercialitzar i d’altres que ho faran per un 20 % menys del valor“. Aquesta veïna lamenta la dificultat que suposa per als veïns tenir pisos turístics situats en la mateixa finca.

Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, explica que aquestes situacions estan canviant l’essència del barri i l’estan convertint en “un escenari per a turistes”.