L’equipament va obrir definitivament les portes el 21 de gener a tots els veïns de la ciutat. Des de llavors i fins ara el recinte ha rebut la visita de 19.000 persones. D’aquestes, n’hi ha hagut 17.467 que han optat per visitar tots els espais oberts de l’antiga presó, però n’hi ha d’altres, 1.437, que han preferit acostar-se al recinte per participar en els debats i conferències que s’hi han fet. S’han pogut veure conferències relacionades amb la memòria de la presó, com “Mirar la Model, mirar la societat”, i els debats centrats en la II Trobada de Ciutats contra la Impunitat Franquista. 

Una altra activitat que capta l’atenció dels visitants és l’exposició de fotografia “La Model per dins”, de Josep Maria de Llobet. Amb aquesta sèrie d’imatges es pot observar com era l’interior de la presó -el juny del 2017- just en el moment en què va ser tancada.

La Model estrenarà visites guiades

La Model està oberta al públic tots els divendres de 15 a 18 h i també els dissabtes de 10 a 18 h. No cal fer cap inscripció prèvia, així que els usuaris només cal que s’acostin al recinte i hi entrin. Es fan visites cada 15 minuts i en grups d’un màxim de 30 persones. Una de les novetats serà la posada en marxa de visites guiades a partir del mes de maig. Serà una experiència que permetrà conèixer amb més detalls la història de l’antic centre penitenciari de la Nova Esquerra de l’Eixample. Una altra estrena serà la nova senyalització històrica de la presó.

Un dels espais que està obert bona part del dia és el pati interior de la Model. L’entrada és lliure i està obert de dilluns a dissabte entre les 10 i les 19 h.

presó La Model visites

En marxa el procés participatiu

El procés participatiu ja s’ha iniciat amb dues sessions en què han participat veïns, entitats i l’Ajuntament. En la primera que s’ha celebrat s’ha parlat del patrimoni, i la segona sessió s’ha centrat en els equipaments i l’habitatge. Les properes sessions se celebraran el 10 d’abril amb l’ull posat en l’espai verd. L’últim dia de debat està fixat per al 6 de maig i serà un resum de totes les propostes que s’han fet fins ara.

Xavier Rius, de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model, ha valorat aquestes sessions de forma positiva. “Hi ha hagut molta assistència amb propostes de qualitat”, ha dit. Rius ha explicat que el diàleg amb l’Ajuntament està obert i és fluid per debatre quins usos tindrà l’antic centre penitenciari. L’entitat prioritza que en aquest espai es construeixi una escola bressol, que es faci l’escola definitiva de l’Eixample 1 (que ara mateix funciona en barracons al carrer d’Entença cantonada amb Rosselló) i una gran zona verda.

Després del procés participatiu l’Ajuntament haurà d’actualitzar el Pla director del 2009, que defineix els usos d’aquest nou espai destinat a la ciutat. Es preveu que durant el 2019 es facin les modificacions d’aquest pla i de cara al 2020 comencin les obres dels projectes que s’hagin consensuat.

presó La Model visites

14.000 m2 de zona verda i 150 pisos socials

L’Ajuntament ha projectat un parc verd de 14.000 m2. Amb aquesta actuació es vol convertir l’espai en un nou pulmó verd a l’Eixample. També s’ha definit que el recinte incorpori 150 pisos de lloguer assequible, alguns dels quals seran habitatges assistits per a la gent gran.

Durant aquest mandat, l’Ajuntament haurà destinat un total de cinc milions d’euros a adequar aquest espai a usos nous.