Què hem de saber d’aquest arbre?

L’arbre de Judes (“Cercis siliquastrum”), conegut també com a arbre de l’amor o de Judea, és nadiu de la regió mediterrània oriental i del sud-oest del continent asiàtic. El seu port més aviat modest -difícilment supera els 10 o 12 metres d’alçària- i l’absència d’un fullatge gaire dens fan que passi més aviat desapercebut bona part de l’any, al contrari del que passa aquests dies, que es troba en el seu moment àlgid a causa de la floració.

Les flors, petites i d’un color rosa porpra intens, ressalten per la densitat i posen una nota de color enmig de l’entramat urbà. Les fulles, de mida mitjana, destaquen per la forma de cor i donen nom a l’arbre. El fruit és una mena de llegum d’uns 10 cm de longitud que en conté les llavors. Aquests fruits solen romandre damunt de l’arbre bona part de l’hivern, en alguns casos fins que surten les flors.

Enguany, curiosament, l’espectacle floral s’ha endarrerit un parell de setmanes respecte a l’any 2017, un fet que es podria deure, en part, a la baixa temperatura i el temps insegur de l’hivern. En qualsevol cas, però, la floració d’aquesta espècie a Barcelona se sol produir habitualment entre mitjan març i principis d’abril.

Es creu que el nom “arbre de Judes” ve d’un mite que diu que aquest podia ser l’arbre del qual es va penjar Judes Iscariot després de trair Jesucrist. També es diu que aquest nom podria provenir de la degradació d’“arbre de Judea”, que fa referència al seu origen geogràfic.

On el podem trobar?

Aquesta espècie és força habitual als carrers de Barcelona, on normalment es troba de forma dispersa. N’hi ha, per exemple, a la plaça del Doctor Letamendi, també entre els carrers de València i Enric Granados, en alguns xamfrans de l’Eixample, a la plaça d’en Joanic, al passatge de Tassó, al carrer del Panorama, als Jardins de la Vil·la Amèlia, al Palau de les Heures o al Parc de Diagonal Mar,  entre altres indrets.

A continuació podeu veure les imatges enregistrades en directe dijous, 29 de març, per @btveletemps al carrer de la Marina: